Без напредък в спора за името Македония

50002
Без напредък в спора за името Македония
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Нямаме напредък в преговорите. Това каза международният посредник на ООН в спора за името на Република Македония между властите в Скопие и Атина Матю Нимиц след среща с представителите на двете страни в Ню Йорк, съобщи БГНЕС.

На срещата в централата на ООН участваха македонският преговарящ Васко Наумовски и неговия гръцки колега Адамандиос Василакис. Преди преговорите Нимиц проведе отделни срещи с двамата.

"Говорихме по същество, за спора за името и различните подходи за разрешаването на проблема. И двете страни отново изразиха искреното си желание да се реши този въпрос - да имат добри отношения, да има мир и стабилност в региона. Всички знаем, че това е един много тежък въпрос. Днес не постигнахме напредък, но през следващите месеци ще продължим с преговорите", каза Нимиц след срещата с Наумовски и Василакис, която продължи час и половина.

Според публикации в днешния македонски печат Нимиц е предложил името "Горна Република Македония" като ново наименование на западната ни съседка.

Поради спора за името Атина блокира членството на Република Македония в НАТО и започването на преговори за членство в Европейския съюз.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com