Борисов: Не мога да си представя аз да вдигна ръка срещу Македония

3397
Борисов: Не мога да си представя аз да вдигна ръка срещу Македония
Снимка: БГНЕС

Не мога да си представя, че може да се стигне до ситуация, в която аз да вдигна ръка срещу Македония. Дори не мога да си помисля, че може да се стигне до блокиране на започването на преговорите на Македония за Европейския съюз. Това заяви министър-председателят на България Бойко Борисов на съвместна пресконференция с македонския премиер Зоран Заев, съобщиха от правителствената пресслужба.

Българският министър-председател изтъкна желанието да развиваме близки приятелски отношения, съответстващи на общата история и близост между гражданите на двете страни.

Борисов: Светът оценява сделката за F-16, въпреки глупостите, които се изписаха

Поздравявам Министерството на отбраната и на финансите, на икономиката, всички които работиха по този стратегически проект за превъоръж...

Премиерът Борисов посочи, че постигнатите резултати за последната една година по въпросите от общата ни история надхвърлят многократно постигнатото за повече от 20 години. Той беше категоричен, че това не е достатъчно, но е основание за сериозна и активна работа занапред. Българският министър-председател обърна внимание на дейността на мултидисциплинарната експертна комисия, като отбеляза необходимостта от нова динамика в работата ѝ, която може да доведе до бързи и категорични резултати.

Според премиера Борисов, предстоящото съвместно председателство на Берлинския процес е също от изключително значение за развитието на добросъседските ни отношения. По време на последната Среща на върха от Берлинския процес, която се проведе през юли в Познан, беше обявено, че през 2020 г. България и Република Северна Македония ще имат съвместно председателство на този изключително важен за региона процес.

Министър-председателят Бойко Борисов заяви, че България е подготвена, благодарение на опита си от председателства на различни формати. Добави също така, че се радваме, че първото съвместно председателство на Берлинския процес на държава-членка на ЕС и на държава от Западните Балкани е поверено именно на България и Република Северна Македония и вярваме, че то ще бъде символ на добросъседски отношения и просперитет.

Борисов в отговор на Нинова: При този икономически растеж, не отива на БСП да говорят такива неща

"От техните въстания БСП и тази археология е била под земята. Не само 45 години назад, но и встрани са ни върнали. При този икономическ...

Икономическото развитие и транспортната свързаност също бяха обсъдени по време на срещата на двамата премиери. Акцент беше поставен върху приоритетния за двете страни коридор номер 8. Премиерът Борисов изрази увереност, че строителството може да се ускори, включително като се потърсят допълнителни възможности за неговото финансиране. Българският министър-председател добави, че изграждането на коридор номер 8 ще допринесе за развитието на туризма, икономиката и бизнеса не само в България и Република Северна Македония, а във всички страни от региона.

След разговора на четири очи между двамата премиери се проведе и среща в разширен състав между двете делегации.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com