Бучковски: Искрени сме в желанието си да спазваме договора с България

1673
Бучковски: Искрени сме в желанието си да спазваме договора с България
Снимка: iStock/Guliver

Македонската страна настоява да се изпълнява подписаният през 2017 г. Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България. Това заяви специалният представител на РС Македония за преговорите с България Владо Бучковски в интервю за предаването „Утрински брифинг” на Слободна телевизия.

Последните изявления на българския президент Румен Радев, че българското малцинство в Македония има проблеми, оставят впечатлението, че проблемите са постоянни, което не е така, каза Бучковски.

„Ние се опитваме в ежедневната комуникация, която имаме с представителите на българското външно министерство, да отхвърлим част от твърденията, които стигат до министерството за евентуалните проблеми, които имат българите в Македония. Съществува тенденция част от нашите сънародници, които се декларират като българи, да недоволстват постоянно от отношението към тях. Особено през тези няколко месеца след блокадата на нашата интеграция в ЕС. Смятам, че разбират, че това не е преобладаващата атмосфера у нас. Проблемите определено са в изгубеното доверие. Искрени сме в намеренията си да изпълняваме договореното на 1 август 2017 г.”, заяви Владо Бучковски.

Бучковски: Не преговарям за разпарчетосването на Македония

Специалният представител на македонското правителство за преговорите с България Владо Бучковски отрече да преговаря в София за разпарче...

Според неговите твърдения, Скопие предприема различни мерки за възстановяване на доверието. След подписания договор между Македонския телеком и БНТ се очаква Българската национална телевизия да започне да присъства в обществения живот в Македония, за да може обществеността да се запознае с политиките и основните политически фигури в България.

По отношение на проведената среща на президента Радев с представители на службите за сигурност във връзка с постъпили жалби от българи в Македония за техни проблеми с властта и оказван натиск, според бившият премиер става ясно, че вероятно въпросът за отношенията между Македония и България е част от предизборната кампания.

„На етапа, в който се намираме, Македония е основният коз, използван както от правителството, така и от опозицията, които ни убеждават, че, независимо от резултатите от парламентарните избори на 4 април, това ще бъде постоянна политика на което и да е българско правителство, каза още Бучковски.

По повдигнатата от Любчо Георгиевски тема Бучковски подчерта, че това не са нови позиции на бившия премиер и заслужават внимание и аргументиран дебат.

„Трябва да подготвим местната общественост за темите, които ще бъдат наложени в предстоящия период, а това са темите за общата история. Ние в правителствената коалиция имаме коалиционен партньор, който прокарва темата за общата история, имаме коалиционния партньор Павле Траянов, който казва, че нямаме обща история.” В тази атмосфера, в която са налице говор на омраза, пренебрежение към Георгиевски без сериозни аргументи, трябва да изпъкне способността на министър-председателя и на правителството да води сериозен дебат с представяне на аргументи.

Северна Македония критикува ЕС за липсата на ваксини

Европейският съюз трябва да направи повече, за да помогне на Северна Македония да получи ваксини срещу Covid-19, предаде БГНЕС. По вре...

Македония има ясна позиция за македонския език и идентичност, т.е. за реалността. Трябва да се признае реалността, че съществуват два различни народа, които говорят различни езици.

„От другата страна е настояването на българската страна да се съгласим с общата история, а не само да повтаряме, че имаме обща история. Кое е това от общата ни история, съгласно Договора, кои са тези събития и личности, които потвърждават, че в миналото сме имали общи моменти, които трябва да останат и в общото ни бъдеще? Една е позицията на Георгиевски, а друга е на МПЦ, която, базирайки се на общата църковна история, поиска БПЦ да бъде църква-майка”, каза още в интервюто си Бучковски.

Когато правим анализ на промяната на българските позиции, аз избирам два момента: Първият е пропуснатият шанс на това искане от МПЦ БПЦ да стане църква-майка и когато пролича влиянието на Руската православна църква върху Синода на БПЦ. На второ място е че подписването на Преспанското споразумение, в което Борисов и Захариева имаха силна роля като председатели на ЕС.

„Смятам, че това оказва сериозно влияние върху поведението на официална София, където според тях гърците в преговорите с нас и Споразумението от Преспа са получили много повече, отколкото имат със Споразумението за приятелство и сътрудничество“, каза Бучковски.

След подписването на Преспанското споразумение има сериозна промяна в отношението на официална София, където смятат, че Гърция в преговорите с Македония е получила много повече, отколкото България с подписването на Договора за приятелство и сътрудничество, каза специалният пратеник на РС Македония в България Владо Бучковски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Управляващите консерватори водят на изборите в Хърватия

Бурята "Рената" донесе дъжд, суграшица и сняг в Румъния (ВИДЕО)

Стачка парализира транспорта в Гърция

Неизвестни дронове над военна база в Румъния: Букурещ взема мерки

Зоран Заев заяви пълна подкрепа за Пендаровски и Ковачевски за изборите

Смъртни заплахи към американския посланик в Сърбия

Спират Threads в Турция временно

Буяр Османи: До 5 години Северна Македония ще е част от ЕС

Гърция изпрати хуманитарна помощ на Ивицата Газа

Пендаровски: Ако делим гражданите на етническа основа, страната ще се върне назад

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com