България е в плановете на Кипър за изграждането на газов коридор

1387
България е в плановете на Кипър за изграждането на газов коридор
Снимка: Thinkstock/ Guliver

България е една от страните, включени в плановете на Кипър за изграждане на единен коридор за доставка на природен газ от Средиземноморския басейн към Европа, заяви кипърският министър на енергетиката Йоргос Лакотрипис на среща с българския си колега Теменужка Петкова, която е на посещение в Никозия.

"Възнамеряваме да доставяме природен газ за България или през интерконектора с Гърция, или през терминала за втечнен природен газ на Алексадруполис“, каза Лакотрипис, цитиран от пресцентъра на българското Министерство на енергетиката в понеделник.

Петкова заминава на работно посещение в Кипър

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще председателства сесията на българо-кипърската работна група, което ще се проведе на 26 ...

"Добре запознати сме с плановете на България да се превърне в газоразпределителен център“, заявил той и изразил желание кипърската страна да се запознае подробно с концепцията на българското правителство за изграждане на хъба.

Срещата на Лакотрипис с Петкова се е състояла преди провеждането на първото заседание на създадената с меморандум през февруари тази година работна група по въпросите на енергетиката.

"В рамките на Европейския енергиен съюз България и Кипър споделят общи цели и следват еднакви принципи. Смятам, че на база на действащия меморандум между страните ни, ще развием двустранното сътрудничество в един от стратегическите отрасли – енергетиката“, казала Петкова.

Тя е запознала кипърския си колега с развитието на проектите за строежа на интерконектора с Гърция, за съвместното изграждане на терминал за регазификация на втечнен газ и за газовия хъб "Балкан", който според нея може да се захранва с кипърски газ, пише още Mediapool.bg.

Спорът за Кипър може да бъде решен до края на годината

Специалният съветник на ООН по кипърския въпрос Еспен Барт Ейде подчерта, че е постигнат голям напредък в разговорите за кипърския въпр...

Газовото находище "Афродита“ в кипърската икономическа зона на Средиземно море е едно от най-големите със значителни залежи, откривано през последните години, отбелязал по този повод Лакотрипис.

Петкова е допълнила, че в момента се провежда втората фаза на пазарния тест за газовата връзка с Гърция, в чиито рамки операторът на бъдещия газопровод очаква да получи конкретни заявки за пренос на газ, за да може на тази база да се затвърди интересът с договори и да вземе финансиране за физическия строеж на тръбата.

Работим и по стартиране на обществената поръчка за изграждане на интерконектора, допълнила още Петкова. „При подписването на окончателното инвестиционно решение в началото на тази година, заложихме опция капацитетът на проекта да се увеличи и над 10 млрд. куб. м. при икономически интерес от страна на компаниите“, припомнила тя.

Двамата министри са били единодушни, че диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ е общ приоритет и за двете страни. По този начин ще се постигне енергийна сигурност и гъвкавостта на доставките за Европа.

Кипър заплаши, че ще вземе мерки срещу Турция

!~Кипър е предупредил останалите държави-членки на ЕС, че ще предприеме мерки срещу Турция, ако до оценката на страната-кандидатка на Е...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Евакуират цял квартал в Ниш заради НАТОвска бомба

Гърците чакат силен циклон през уикенда

Румъния е все по-близо до отпадане на визите за пътувания в САЩ

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Управляващите консерватори водят на изборите в Хърватия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com