България сред страните с най-силно политическо и икономическо присъствие в Северна Македония

2225
България сред страните с най-силно политическо и икономическо присъствие в Северна Македония
Снимка: iStock

България е сред най-доминиращите политически и икономически страни в Северна Македония според Индекса за международно присъствие на Преспанския институт, който се изготвя за първи път тази година. Изчислението за 2019 г. показва класирането на присъствието на избраните 24 държави.

Сред страните, за които Северна Македония е геополитически привлекателна, на първо място са Турция, САЩ и България, след което Германия, Сърбия, Словения, Италия, Великобритания, Хърватия и Албания , които оформят първата десятка.

Заев: Има решение на спора с България - и двете страни ще излязат победителки

"Продължаваме в приятелски дух и ще останем напълно бдителни към цялата ситуация, защото твърдя, че има решение, от което и двете стран...

Присъствието на Русия, както и на Китай, е далеч под нивото на останалите глобални играчи, т.е. САЩ, Великобритания и Турция.

Десетте държави, според проучването на Преспанския институт, показват доминирането на държавите-членки на Европейския съюз. Съюзът е признат за най-добрия приятел на страната от почти една пета от гражданите.

Индексът се изчислява въз основа на обективни и публично достъпни данни, международна статистика, международни организации, вътрешна статистика, данни, събрани и обработени от национални институции, международни бази данни, както и медиен мониторинг.

За нуждите на индекса присъствието се идентифицира в три измерения - икономическо, политическо и културно. Икономическата се оценява в няколко области - енергетика, основни стоки, преработка, услуги, преки чуждестранни инвестиции, парични преводи, помощ за развитие. Политическата оценка се прави въз основа на дипломатическите отношения, чуждестранните мисии, обменните посещения, двустранното сътрудничество, военното сътрудничество. Културно присъствие се оценява по отношение на миграцията, туризма, културата, медиите, социалните мрежи, технологиите, науката и научните изследвания, образованието.

На 10 ноември в София: Среща на върха ЕС-Западни Балкани

Лидерите на ЕС и Западните Балкани ще се срещнат на 10 ноември на среща на върха в София, когато трябва да бъде приет планът за реализа...

По отношение на икономическото присъствие за 2019 г. в горната част на таблицата е Германия, на второ място са САЩ, а на трето място е Турция. Първата петица е затворена от Обединеното кралство и Италия.

Оформлението на таблицата и особено първите десет държави помагат да се направят три заключения. Първо, икономическите връзки са най-силни със съседните държави. Три от съседките (България, Сърбия и Гърция) са сред десетте най-високо класирани държави по икономическо измерение. Второ, развитите страни, стабилните демокрации и западните страни са основните икономически партньори и инвеститори в Северна Македония. Това се отразява в присъствието на най-голямата икономика на ЕС, Германия, която е на върха на индекса. Присъствието на Италия, най-голямата икономика в Южна Европа, допълнително укрепва връзките. Трето, Турция е сериозен икономически партньор на Северна Македония. Нейната разпознаваемост като такава в обществото се потвърждава от повечето отделни показатели и променливи на Индекса. Освен това, предвид географското разположение на Турция, икономическите връзки и други характеристики, тя е основният партньор на Северна Македония за Близкия изток и арабския свят, според изследването на Института.

По отношение на културното присъствие САЩ оглавяват списъка. Следват ги Сърбия и Турция.

Създаването на Индекса за международно присъствие е резултат от проекта "Изследване на чуждестранното присъствие и въздействие в Северна Македония", реализиран от Преспанския институт и финансово подкрепен от Американската агенция за международно развитие (USAID).

Заев официално застана начело на Северна Македония за втори път

Македонският парламент одобри новото правителство на премиера Зоран Заев. То бе подкрепено от 62 депутати, предаде БГНЕС. Това е втори...

Преспанският институт е независим мозъчен тръст, посветен на изучаването, изследването и анализа на международните отношения и външната политика, както и на европейските дела и европеизацията. Институтът се стреми да популяризира познанията за текущата ситуация в Северна Македония и Западните Балкани, както и да участва в дебата и генерирането на идеи на европейско ниво.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Правителството на Мицотакис оцеля във вот на недоверие

Вулин: За ЕС Сърбия е малка Русия и голям досадник

Румънски министър: Няма доказателства, че зърно от Украйна се разтоварва у нас

Опита да влезе в контакт с лампата: Гръцки ученик пострада при токов удар

Мицотакис отмени визитата си в САЩ

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

С чук и нож: Младеж вилня в гръцко училище (ВИДЕО)

Румънският президент разреши влизането на сили на НАТО в страната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com