Централната банка на Гърция: Без споразумение излизаме от еврозоната и ЕС

19453
Централната банка на Гърция: Без споразумение излизаме от еврозоната и ЕС
Снимка: Getty Images / Guliver

Гръцката централна банка предупреди, че ако Атина не успее да постигне споразумение за спасителното финансиране с международните си кредитори, това може да повлече след себе си фалит и излизане на Гърция от еврозоната и Европейския съюз, предаде AFP.

„Неуспех в постигането на споразумение ще стане началото на болезнен път, който ще доведе Гърция първо до фалит, а накрая и до излизане от еврозоната и най-вероятно от ЕС“, се казва в изявление на банката.

На коя планета живеят гърците?

Недоумение след поредния провал на преговорите с гръцкото правителство: на какво всъщност разчита Атина? Че партньорите ѝ са готови на...

Споразумението между Гърция и нейните кредитори трябва да включва няколко елемента, включително облекчаване на публичния дълг, заяви по-рано премиерът Алексис Ципрас, цитиран от Kathimerini.

На среща с парламентарната група на Сириза Ципрас заяви, че правителството изисква изпълнението на три условия, преди да подпише споразумение – пенсионерите и работниците не трябва да бъдат обременявани повече, всички приказки за излизане на Гърция от еврозоната да бъдат прекратени и да бъдат приети обвързващи условия за разрешаването на гръцкия проблем с финансирането.

Премиерът се фокусира върху въпроса с облекчаването на дълга, като обвини европейските лидери, че приемат препоръките на Международния валутен фонд за фискални мерки, но игнорират неговия призив за понижаване на дълга.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com