X
 
 

Дания не иска започване на преговори за членство в ЕС с Македония и Албания

1054 0
Дания не иска започване на преговори за членство в ЕС с Македония и Албания
Снимка: iStock/Guliver
Дания не е готова да подкрепи на юнската среща на върха на ЕС предложението на Европейската комисия за започване на преговори по присъединяването на Албания и Македония към ЕС. Това каза след проведената в София среща на върха на ЕС датският премиер Ларс Расмусен, предаде БГНЕС.

"Не, аз не смятам, че ще подкрепя тази инициатива. Ние трябва да бъдем честни по този въпрос", каза Расмусен. Според него ЕС не трябва да повтаря предишни грешки, една от които, според Расмусен, е решението да се инициират преговори за влизане на Турция в ЕС.

Какво иска и предлага ЕС, за да приеме Западните Балкани - главно ангажираност

ЕС потвърждава недвусмислената си подкрепа за европейската перспектива на Западните Балкани. Това е основният акцент от финалната деклa...

С позицията си Дания де факто се присъединява към Франция и Холандия, които също изразяват сериозни резерви.

Официални кандидати за присъединяване към ЕС в настоящия момент остават Албания, Македония, Сърбия, Черна гора, както и Турция. Преговорите с Черна гора започнаха през 2012 година, а със Сърбия – през 2014 година, като при това нито една от тези страни няма даже и теоретично определени възможни срокове за влизане, макар упорито да се говори евентуално за 2025 година.

Actualno.com

Етикети: