X
 
 

Давутоглу скандално в Скопие: Не България, Турция първа призна Македония!

"Ако днес трябваше да настъпи края на света, аз щях да избера да бъда тук, в Скопие, Македония, моят дом. 20 години след установяването на отношенията ни, ние ще ги продължим до края на историята, ще продължим и занапред да бъдем партньори и съюзници".

Иванов: Съседите да не изкривяват добросъседството

Президентът на Македония Георге Иванов в годишното си обръщение пред депутатите в парламента призова съседните страни да не изкривяват ...

Това заяви министърът на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу по време на съвместна пресконференция в Скопие със своя домакин - македонския си колега Никола Попоски.

Давутоглу припомни, че през август 1992 г. Турция е била първата страна, която признава Македония под конституционното й име и от тогава продължава непрестанно да я подкрепя в нейната интеграция в структурите на ЕС и НАТО, предаде КРОСС.

"Ние ще продължим с тази политика, тъй като вярваме, че стабилността, просперитета и сигурността на Македония е стожер на регионалната стабилност. Членството на Македония в НАТО и ЕС, както и в други международни организации, е от съществено значение за региона", подчерта Давутоглу, цитиран от онлайн изданието на македонския "Дневник".

"Уверявам ви, че турското правителство, премиерът, президентът и 75 милиона турци са ваши приятели и това приятелство ще продължи вечно. Моето присъствие в Скопие днес е още една потвърждение, че ние ще продължим да подкрепяме Македония винаги и навсякъде. Стабилността, просперитетът и сигурността на Македония са важни за нас и нашата стабилност и сигурност", каза Давутоглу.

Попоски: Поведението на Рашидов в Атина е недипломатично

Македонският министър на външните работи Никола Попоски определи като недипломатично поведението на българския министър на културата ...

Това не е първото подобно скандално изказване в подкрепа на тезата, че Турция е първата държава, признала Македония.

През октомври от Българския културен клуб - Скопие (БККС) алармираха, че македонските медии се опитват да подменят най-новата история.

Повод за това бе тиражираното изявление отново на турския външен министър пред списанието на албански език "Шенья", в което се твърди, че "Турция е първата държава, която призна Република Македония с нейното конституционно име и национална идентичност".

По този повод от БККС тогава припомниха, че тази информация категорично не отговаря на истината. Първата страна в света, която още на 15 януари 1992 г. признава незабавно и без колебание Република Македония като независима и суверенна държава, е България. Признанието от Турция идва чак на 6 февруари 1992 г.

Георгиевски: Ако Македония не се осъзнае, пак ще получи двойна блокада

Вместо да си пишат писма Република Македония и Република България трябва да се седнат на масата и да преговорят. Това каза бившият маке...

България първа признава новата държава като независима и суверенна с официалното име Република Македония и без да поставя условия.

Единственото "оправдание" на Давутоглу да не зачита първенството на България в признаването на Македония може да бъде фактът, че то не включва признаване на македонски език и нация. Актът обаче, сам по себе си, не може да бъде отречен по никакъв начин.

Единственото, с което Турция може да се похвали, е, че е първата страна, открила свое посолство в новосъздадената Македония.

Редактор: Десислава Ушатова

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
Наши превозвачи се оплакаха пред ЕП от тормоз заради пакет "Мобилност"

Две петиции за т.нар. пакет "Мобилност" влязоха на ниво комисия в Европейския парламент. С тях българскипревозвачи се оплакват от дискриминационно...

missing image
Дневен хороскоп за 14 ноември

Овен През този ден не почивайте на стари лаври. Ще може да бъдете спокойни за добрия ви имидж, ако положите достатъчно усилия.  Телец Денят...