Две гръцки банки са поискали спешна ликвидна помощ

33618
Две гръцки банки са поискали спешна ликвидна помощ

Две гръцки търговски банки са поискали спешна финансова подкрепа от програмата на Централната банка на Гърция за "Извънредна ликвидна подкрепа" (ELA), съобщава агенция Ройтерс, цитирайки неназован гръцки централен банкер, предаде БНР.

Помощта по ELA не може да продължи повече от половин година. Ситуацията е знак за влошаване на ликвидните условия в гръцката банкова система преди насрочените за 25-и януари парламентарни избори в страната.

"Сириза" със 7% преднина пред "Нова демокрация"

Десетина дни преди предсрочните парламентарни избори в южната ни съседка Гърция лявата партия "Сириза" изпреварва основният си полити...

Източникът на Ройтерс отказа да назове както имената на конкретните банки, така и размера на необходимата спешна парична ликвидност.

Гръцките медии обаче посочват, че става въпрос за Евробанк и Алфа банк. Според анализ на JP Morgan при Евробанк рискът от липса на ликвидност е малък, защото банката може да покрие дупката със средства, равни на 4 до 8% от стойността на притежаваните активи.

По принцип гръцките банки финансират ликвидните си нужди от ЕЦБ чрез предоставяне на гаранции под формата на финансови активи , като през ноември 2014-а година заемите на банковата система на страната се повишиха с 2,3% на месечна база до 44,9 млрд. евро. Засилващото се изтичане на депозитни средства, което е факт след новината за провеждане на предсрочни избори в Гърция, доведе до влошаване на ликвидните условия в гръцката банкова система.

Според в-к "Катимерини" няколко гръцки банки са поискали спешна финансова подкрепа от ELA за над 5 млрд. евро, като най-вероятно в близките дни те ще бъдат последвани и от други банки. Гръцкото издание imerisia.gr уточнява, че размерът на заема е малък, но е показателен за нестабилната политическа ситуация при южните ни съседи и опасенията, че "Сириза" ще вземе властта след предсрочните избори, които предстоят на 24-25 януари. Гръцката централна банка отказа да потвърди тази информация. Според imerisia.gr сред тях е и Пиреос банк.

Меркел иска Гърция в еврозоната

Германският канцлер Ангела Меркел каза, че би искала Гърция да остане в Еврозоната. Това стана ясно от откъси на нейно интервю за "Фр...

Трябва да се има предвид, че финансирането на гръцката банкова система от програмата ELA излиза по-скъпо, отколкото директно тяхно финансиране през ЕЦБ чрез провежданите от централната банкова редовни аукциони за осигуряване на ликвидност.

Според европейските правила всеки член в еврозоната е длъжен да уведоми предварително ЕЦБ, ако отпуска държавна помощ към банки за над 500 млн. евро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com