Дворецът на Ердоган предизвика съдебен спор

21194
Дворецът на Ердоган предизвика съдебен спор

Съдебна битка се развихри в Турция във връзка с новата обител на президента Ердоган - т.нар Бял дворец. Заради него съдии обсъждат волята и завещанието на основателя и първи президент на съвременна Турция Мустафа Кемал Ататюрк. Това магистратите вършат преди да се произнесат по съдбата на президентския палат, съобщи в. "Хюриет".

Информацията била дадена на обществеността от представител на група организации, завели съдебно дело против построяването на двореца. Белият дворец беше вдигнат в парка на Ататюрк в Бештепе, предградие на Анкара. Засега официално обявените разходи за построяването на обекта са 615 млн. долара, въпреки че наскоро властите отказаха да разкрият пълния размер на похарчените пари, защото подобна стъпка щяла да повлияе негативно на икономиката.

Шест професионални камари начело с Камарата на архитектите и инженерите (КАИ) подадоха жалба на 5 май, когато се навърши 89-та годишнина от създаването на гората, оспорвайки строежа и твърдейки, че обектът нарушава условията по даряването на недвижимата собственост от страна на Ататюрк. Първият президент на Турция дари своя имот на страната през 1937 г., 12 г. след като основа този зелен оазис на предимно безплодната земя. На пресконференция Тезчан Каракуш Чандан, председател на КАИ в Анкара заяви, че съд е решил да преразгледа завещанието на Ататюрк. Чандан защитава мнението, че Ататюрк е дарил имота при условие да остане за "обществени нужди", поради което съдът дори може да отсъди разрушаването на президентския дворец, ако бъде преценено, че строежът влиза в противоречие с волята на дарителя.

В Турция има много спекулации за "тайно завещание" на Ататюрк, които се разпространяват след смъртта му през 1938 г. Повечето историци отхвърлят твърденията за наличие на такъв документ-. Официалното му завещание за наследство на неговата собственост беше прочетено в присъствието на сестра му 18 дена след неговата смърт. През 1964 г. в сейф, принадлежал на Ататюрк, бяха открити стотици документи. За да се избегнат спекулациите те бяха публикувани през 2000 г. от шефа на турския генерален щаб.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com