Дъщерята на военнопрестъпник е кандидат за депутат в Босна

17800
Дъщерята на военнопрестъпник е кандидат за депутат в Босна

В Босна и Херцеговина се провеждат общи избори - седмите по ред след сключването на Дейтънското споразумение, което прекратява Гражданската война в страната (1992 – 1995 г.).

Около 3,3 млн. граждани на БиХ имат право на глас. Характерното за тези избори е, че на първо място те се провеждат в разрез с Присъдата "Сейдич – Финци" (Сеад Сейдич е ром, а Якоб Финци – евреин), според която БиХ е осъдена от Международния съд в Страсбург да даде права и на останалите етнически групи в страната, освен на имащите понастоящем право бошняци, сърби и хървати да се кандидатират за изборни длъжности и да бъдат избирани. Поради това до последно имаше спекулации, че съществува вероятност международната общност да не признае изборните резултати. Към момента обаче по всичко личи, че тази възможност отпада, съобщава кореспондетът на БГНЕС в Босна.

На второ място в административната единица на Босна и Херцеговина, т.нар. Дистрикт Бръчко повече от 40 000 души няма да могат да упражнят правото си на глас, тъй като на последното преброяване на населението от 2013 г. не са се определили към кой от двата ентитета – Република Сръбска или Федерация Босна и Херцеговина – ще упражнят правото си на глас.

И на трето място е един интересен факт. За депутат в парламента на Република Сръбска се е кандидатирала и дъщерята на обвиняемия в Хага за военни престъпления бивш лидер на босненските сърби и президент на Република Сръбска Радован Караджич – Соня Караджич-Йовичевич. Соня Караджич е кандидат за депутат, издигнат от Сръбската демократическа партия (СДС) – бившата партия на баща й и оценките са, че тя със сигурност ще влезе в парламента на РС.

Срещу Караджич се води дело в Трибунала в Хага. Той е обвинен в жестокости и зверства, извършвани срещу мюсюлмани по време на войната в началото на 90-те.

В Босна и Херцеговина избират парламент

Провеждащите се днес парламентарни избори в Босна и Херцеговина се случват на фона на социално недоволство и етнически спорове. Една ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com