Екатерини Сакеларопулу е първата жена президент на Гърция

10876
Екатерини Сакеларопулу е първата жена президент на Гърция
Снимка: Посолство на Гърция

С огромно мнозинство в гръцкия парламент Екатерини Сакеларопулу бе избрана за първата жена президент на страната. Тя бе избрана с 261 гласа "За" при необходими 200.

Тя беше подкрепена от депутати от управляващата Нова демокрация, лявата опозиционна СИРИЗА и левите Движение за промяна вляво (КИНАЛ), предава БГНЕС.

Сакеларопулу ще играе голяма степен церемониална роля с ограничени политически правомощия. Тя ще бъде първата жена-държавен глава в Гърция.

Новият президент на Гърция ще бъде на поста 5 години, започвайки от 13 март, когато приключва мандатът на действащия президент Прокопис Павлопулос.

Новоизбраният президент заяви, че това прави „чест на справедливостта и съвременните гръцки жени“.

Председателят на парламента Костас Тасулас ще посети Държавния съвет в 13:30 ч. местно време, за да обяви официално резултата от гласуването.

Вижте тази публикация в Instagram.

La magistrada Ekaterini Sakellaropoulou, de 63 años, fue elegida el miércoles presidenta de la República por una amplia mayoría y se convirtió en la primera mujer en la historia de Grecia en acceder a este cargo, esencialmente honorífico. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ La actual presidenta del Consejo de Estado, el principal tribunal griego para los casos contencioso-administrativos, fue elegida en la primera vuelta de las elecciones, a instancias del primer ministro Kyriakos Mitsotakis, por 261 votos a favor sobre un total de 300 diputados. «Ekaterini Sakellaropoulou es elegida presidenta de la República», declaró el presidente del parlamento, Costas Tassoulas. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ 📷Créditos: @ktla5news ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Para más información, ingresa a nuestra página web www.sunoticiero.com ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ #SuNoticiero #EkateriniSakellaropoulou #PresidentaDeLaRepública #CostasTassoulas #Grecia #Internacional

Публикация, споделена от SuNoticiero (@sunoticieroweb) на

Помпео: Гърция е ключов играч в Източното Средиземноморие и Балканите

Съединените щати смятат Гърция за основен съюзник и участник в Източното Средиземноморие и на Балканите, пише в писмо на държавния секр...

Коя е Екатерини Сакеларопулу?

Сакеларопулу е известна като прогресивен съдия с особен опит в екологичното и конституционно право с над 40-годишен стаж като съдия.

Родена е в Солун през 1956 г. и завършва право в Атина през 1978 г. През 1982 г. тя е назначена за помощник-съдия във Върховния административен съд (Държавен съвет). През 1988 г. тя е повишена в асоцииран съветник. През 2000 г. е повишена в държавен съветник, а през октомври 2015 г. става заместник-председател. През октомври 2018 г. тя е повишена в председател на съда.

Учи конституционно и административно право на следдипломно ниво в Сорбоната. Избрана е за председател на Асоциацията на държавните съдии (1993-1995 и 2000-2001), генерален секретар (1985-1986) и вицепрезидент (2006-2008). Работи като член на Централната комисия за изготвяне на законопроекти (1993-1995 г.) и преподава екологично право в Националното училище за съдии (2005-2014 г.). Назначена е за член на изпитната комисия и на Съвета по изследвания на същото училище (2010-2013).

Била е председател на Дисциплинарната комисия на Министерството на външните работи (2013-2015). От март 2015 г. е председател на научното сдружение „Гръцко общество по екологично право“.

Ще избере ли гръцкият парламент първата жена за президент?

Парламентът в Гърция ще гласува кандидатурата на Екатерини Сакеларопулу за следващ президент. Ако това стане, тя ще бъде първата жена н...

Основният опозиционен лидер Алексис Ципрас заяви, че Сакеларопулу е "изключителен съдия" и защитник на правата на човека.

Мицотакис подчерта, че изборът й прекъсва традицията не само защото Сакеларопулу е жена, но и защото не е член на никоя политическа партия.

Досегашните президенти често са били високопоставени партийни дейци, например бивши министри.

Жени доминират в управлението на Европейския съюз. КОи са те можете да видите в ТАЗИ СТАТИЯ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com