X
 
 

Ще избере ли гръцкият парламент първата жена за президент?

238 0
Ще избере ли гръцкият парламент първата жена за президент?
Снимка: Getty Images
Парламентът в Гърция ще гласува кандидатурата на Екатерини Сакеларопулу за следващ президент. Ако това стане, тя ще бъде първата жена на този пост в историята на страната, съобщи АФП.

"Дойде време Гърция да се отвори към бъдещето", заяви премиерът Кириакос Мицотакис по-рано този месец по време на обявяване на номинацията на Сакеларопулу.

Помпео: Гърция е ключов играч в Източното Средиземноморие и Балканите

Съединените щати смятат Гърция за основен съюзник и участник в Източното Средиземноморие и на Балканите, пише в писмо на държавния секр...

Сакеларопулу е известна като прогресивен съдия с особен опит в екологичното и конституционно право. Кандидатурата й вече спечели междупартийна подкрепа и беше приветствана от някои коментатори като консенсусен кандидат в труден момент за гръцката външна политика.

63-годишната Сакеларопулу оглавява върховния административен съд на Гърция от 2018 г. Там отново беше първата жена, заемала този пост. Тя е ветеран с вече четири десетилетия в правосъдната система.

Дъщеря на съдия от Върховния съд Сакеларопулу завършва следдипломно обучение в Сорбоната в Париж и е експерт по конституционно и екологично право.

Ако бъде избрана, тя ще поеме поста от Прокопис Павлопулос, чийто петгодишен мандат приключва през март.

Гръцките президенти се избират изключително от парламента. Сакеларопулу е на път да си осигури над 260 гласа в сряда, повече от достатъчно за необходимите минимум 200 гласа, благодарение на подкрепата на основните опозиционни партии.

Гърция доволна от берлинската конференция за Либия

Гърция не зае официална позиция в крайното заключение от неделната конференция в Берлин за Либия, но „правителствени източници&ld...

Основният опозиционен лидер Алексис Ципрас заяви, че Сакеларопулу е "изключителен съдия" и защитник на правата на човека.

Мицотакис подчерта, че изборът й прекъсва традицията не само защото Сакеларопулу е жена, но и защото не е член на никоя политическа партия.

Досегашните президенти често са били високопоставени партийни дейци, например бивши министри, припомня БГНЕС.

Мицотакис заяви, че изборът на съдийката за президент "олицетворява единството и прогреса".

"Нека не се крием от истината, гръцкото общество все още е белязано от дискриминация срещу жените", каза премиерът. „Сега това се променя, започвайки от върха.“

Ердоган обвини Гърция, че действа подмолно с Либия

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Гърция играе "нечестна игра", след като тя прие на преговори в Атина командира на Либ...

Приемайки номинацията, Сакеларопулу заяви, че това прави „чест на справедливостта и съвременните гръцки жени“.

Въпреки че президентът номинално е глава на гръцката държава и главнокомандващ, постът е до голяма степен церемониален.

Actualno.com

Етикети: