Ердоган: Ще строшим оковите на империализма

3149
Ердоган: Ще строшим оковите на империализма
Снимка: Getty images/Guliver

Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган призова да се използват местните валути в търговията на 34-ата среща на Комитет за икономическо и търговско сътрудничество към Организацията за ислямско сътрудничество (COMCEC) в Истанбул в сряда, пише електронното издание на турския ежедневник Yeni Safak, цитирано от агенция "Фокус".

„Колкото повече увеличаваме търговията между членовете на организацията, толкова по-силни ще бъдем“, заяви турският лидер. „За да строшим оковите на империализма, от изключителна важност е да използваме собствените валути в търговията помежду си“, добави още Ердоган.

Изданието отбелязва, че COMCEC е един от четирите комитета към Организацията за ислямско сътрудничество (ОИС) и е основната многостранна икономическа и търговска платформа за сътрудничество в мюсюлманския свят.

"Отворено общество" на Сорос спира да функционира в Турция

От фондацията „Отворено общество“ на Джордж Сорос обявиха в понеделник, че спират всичките си дейности в Турция. Това става...

Ердоган призова за регионално единство

Повече не трябва да се хващаме на игрите на тези, които ни изправят едни срещу други, като използват нашите различия, заяви Ердоган, като добави: „Повече не трябва да падаме в капаните, на тези, които действат с логиката, че капка петрол е по-ценна от капка кръв“.

Системата на ООН трябва да бъде променена

„В регионите, където границите са начертани с кръв, ние не трябва да издигаме нови граници, нови стени в нашите сърца“, добави държавният глава. „Видях, че те не мислят толкова за сомалийските деца, колкото мислят за китовете на полюсите. Загрижени ли са те за тези, които умират, докато мигрират през Средиземно и Егейско море? Ние знам, че те не ценят почти нищо, освен парите и диамантите“, заяви Ердоган. „Всички членове на ООН трябва да имат постоянен статут. Системата на ООН трябва да бъде променена“, добави турският президент.

"Турски поток" - гигантският газов мост на дъното на морето

Завърши строителството на морския участък на „Турски поток“, по който ежегодно ще бъдат доставяни 31,5 млрд. куб. м природе...

Изданието припомня, че Ердоган отдавна призовава за реформиране на структурата на Съвета за сигурност на ООН, използвайки мотото: „Светът е по-голям от пет“ и критикува петте постоянни членки на СС – Китай, Франция, Русия, Великобритания и САЩ.

Турция стои редом с Палестина

Президентът заяви също, че „международните организации разочароваха мюсюлманите относно палестинците и гражданските войни и от това, че се натискат мюсюлманите да излязат с решения“.

„Докато мюсюлманите и хората, които защитават справедливостта и свободата същвествуват, Палестина също ще продължи да съществува“, увери Ердоган. Турският лидер добави, че Анкара ще насърчава гражданите си да посещават Ерусалим, така че „нашествениците да не изгасят светлините на Свещения град“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Управляващите консерватори водят на изборите в Хърватия

Бурята "Рената" донесе дъжд, суграшица и сняг в Румъния (ВИДЕО)

Стачка парализира транспорта в Гърция

Неизвестни дронове над военна база в Румъния: Букурещ взема мерки

Зоран Заев заяви пълна подкрепа за Пендаровски и Ковачевски за изборите

Смъртни заплахи към американския посланик в Сърбия

Спират Threads в Турция временно

Буяр Османи: До 5 години Северна Македония ще е част от ЕС

Гърция изпрати хуманитарна помощ на Ивицата Газа

Пендаровски: Ако делим гражданите на етническа основа, страната ще се върне назад

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com