ЕСМ: На Гърция може да не й трябва нова спасителна програма

1372
ЕСМ: На Гърция може да не й трябва нова спасителна програма
Снимка: Getty Images / Guliver

След изтичането на сегашната спасителна програма за Гърция в средата на 2018 г. страната може да няма нужда от нова. Това заяви ръководителят на Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) Клаус Реглинг.

„Ако в следващите 18 месеца помощта бъде употребена правилно, то съм сигурен, че това ще бъде последната програма, която Гърция ще трябва да изпълни“, каза той в интервю за германския в. „Зюддойче Цайтунг“. Според Реглинг при правилно изпълнение на зададената програма след изтичането на срока й Атина ще може „сама да стои на краката си и да взима собствени заеми от финансовите пазари“.

Той също така потвърди, че към момента между европейските институции и „Международния валутен фонд (МВФ) съществуват различия около прогнозите за бъдещите икономически перспективи на Гърция, преди всичко по отношение на устойчивостта на дълга.

„Съществуват разлики и около това до колко Атина е осъществила поетите ангажименти за стабилизиране на своята финансова система. ЕС смята, че Гърция на практика направи всичко, което беше възможно за консолидиране на бюджета, докато според МВФ има още много работа в тази сфера“, посочи Реглинг, цитирана от БГНЕС.

По-рано в интервю за германския в. „Билд“ Реглинг заяви, че до края на действия на третия спасителен пакет Гърция може да има нужда от по-малко пари от очакваното. По думите му има вероятност ЕСМ да предостави „значително по-малко стабилизационни кредити, отколкото съгласуваната сума от 86 млрд. евро“. Според него една от причините за това е подобряването на параметрите на гръцкия бюджет.

Оптимистичната прогноза на Реглинг идва часове преди срещата на директора на МВФ Кристин Лагард с германския канцлер Ангела Меркел, на която основна тема ще е именно Гърция. Фондът заплаши, че е готов да се оттегли от спасителния пакет, тъй като смята, че Атина не може да върне дълговете си в сегашния им вид, настоявайки за облекчения. Властите в Берлин обаче са категорично против подобна мярка, настоявайки за повече мерки за съкращения.

Тази седмица генералният секретар на икономическия съвет на управляващия Християндемократически съюз (ХДС) на Меркел заяви, че партията е против отписване на части от дълга на Гърция. Според Волфганг Щайгер кредиторите дори трябва да обмислят сценарий за временно излизане на Атина от еврозоната.

По думите му „Гърция живее от един кредит до друг и до днешния ден не е изпълнила плана за съкращаване на разходите“. В тези условия отписване на дълга би било „съвършено погрешен сигнал“, каза той. Щайгер също така допълни, че в бъдеще МВФ също трябва да остане част от спасителната програма на Гърция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com