Гордан Яндрокович е новият председател на хърватския парламент

1905
Гордан Яндрокович е новият председател на хърватския парламент
Снимка: Getty Images / Guliver

След няколко часа на бурна дискусия с мнозинството на хърватските депутати бе избран новият председател на Сабора - Парламента Гордан Яндрокович, който е член на Хърватската демократична общност /ХДО/ на премиера Андрей Пленкович.

Той бе избран само няколко часа след като от поста бе освободен Божо Петров, лидерът на Движението "Мост". В първото си обръщение пред депутатите Гордан Яндрокович заяви, че "Хърватия е изправена пред нови предизвикателства и се намира в променени международни обстоятелства, включително и в областта на сигурността". "Политическата стабилност, стабилността на институциите и икономическото развитие на Хърватия са наши основни цели", каза още Яндрокович и призова депутатите за толерантност и отговорност. Според него, с избора му за председател на Сабора, в Хърватия се гарантира политическата стабилност. Гордан Яндрокович очаква след провеждането на местните избори премиерът Андрей Пленкович да предложи имената на новите министри.

Председателят на хърватския парламент подаде оставка

Председателят на парламента в Загреб Божо Петров подаде оставка и поиска да бъдат проведени нови избори. „Гласуването на вот на ...

Хърватия изпадна в поредна правителствена криза след като премиерът Пленкович на заседание на кабинета на 27-ми април отстрани министрите на коалиционния си партньор МОСТ.

Либерално-реформистката партия МОСТ на Божо Петров бе партньор в кабинета на Пленкович. Кризисната ситуация възникна след като министърът на вътрешните работи Влахо Орепич, министърът на правосъдието Анте Шарпле и министърът на опазването на околната среда Славен Добрович - и тримата от МОСТ, отказаха да подкрепят колегата си – министъра на финансите Здравко Марич от ХДО, върху когото опозицията хвърли отговорността за кризата в най-големия агрохолдинг в страната "Агрокор".

Припомняме, че в хърватската фирма „Агрокор” - най-голямата балканска марка за продажби на хранителни стоки, работят 60 000 души. Приходите на базираната в Загреб група са 6,7 млрд. евро и са 15 на сто от хърватския брутен вътрешен продукт. Но числата за месец септември показват, че дългът на гиганта възлиза на 6 млрд. евро. Предизвикан от разрушителната дългова криза в „Агрокор”, парламентът одобри в края на март закон за защита на националната икономика при фалита на ключови фирми. Законът, приет по искане на собственика на „Агрокор” Ивица Тодорич, позволява на правителството да назначи надзорник, който да ръководи възстановителния процес.

Назначеният финансов експерт Анте Рамляк каза, че предстои битка, за да не се допусне разпростирането на бизнес проблемите на „Агрокор” върху цялата икономика на Хърватия и тази в целия регион. В рамките на 15 месеца трябва да бъде сключено споразумение за преструктуриране или да започне процедура по обявяване на банкрут.

Бившият хърватски премиер Иво Санадер осъден на 4,6 години затвор

Бившият хърватски премиер Иво Санадер днес беше осъден на 4 години 6 месеца затвор за това, че през 2009 година получил 17 млн. куни ...

Шест банки кредиторки на ”Агрокор” казаха в началото на април, че работят усилено по осигуряване на ново финансиране на „Агрокор” колкото се може по-скоро. Руските държавни банки Сбербанк и ВТБ са основни кредитори на „Агрокор”.

Две трети от 60-те хиляди служители на "Агрокор" в региона са в Хърватия, което прави от тази верига най-големия работодател в страната. Водещ бизнес на групата е веригата от супермаркети „Конзум”, но бизнес предприятието е придобило и широка гама от компании, включително в селското стопанство, производството на храни, туризма и дистрибуцията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com