Готови ли са Балканите за голямо земетресение?

4418
Готови ли са Балканите за голямо земетресение?
Снимка: Getty

Балканите не са готови за голямо земетресение, това е извода от статия в New York Times, озаглавена "Уроците от албанското земетресение - Балканите не са готови за Голямо земетресение".

В нея е посочено, че от Букурещ до София и из балканските страни поредица правителства не съумяват да обърнат внимание на рисковете за сградите при силен трус.

Най-голямата опасност за сгради при голямо земетресение е липсата на поддръжка

Нека бъдат отсети сградите, за които има риск при разрушително земетресение. Защото такова в урбанизирана зона в България отдавна не е ...

Земетресението от 26 ноември в Албания с магнитуд 6,4 по Рихтер причини смъртта на над 50 човека и наранявания на стотици и остави хиляди без покрив. За него са обвинени 9 души под натиска на общността.

Над 10 000 души в Албания, пострадали при разрушителното земетресение посрещнаха Нова година в палатки, а други над 3000  в хотели. Още по темата можете да прочетете ТУК.

New York Times припомня за двете опустошителни земетресения през 20-ия век в планината Вранча, Източна Румъния - през 1940 г. с магнитуд 7,4 и на 4 март 1977 г. с магнитуд 7,2. При втория земен трус се срутват над 30 високи сгради в Букурещ, загиват около 1580 човека и близо 11 хиляди са ранени.

В статията се посочва още, че властите в региона са окуражавали строителния бум от 90-те години през прехода от комунизъм към капитализъм, при което стандартите за безопасност често са били измествани от стремежа към бърза печалба. В резултат милиони хора обитават жилища, които едва ли ще издържат голямо земетресение, констатира изданието.

Земетресение до Самоков, първоначалните данни са за 4,7 по Рихтер

Трус от 4,7 по Рихтер според Европейския средиземноморски сеизмологичен център (EMSC) е имало буквално преди минути на 8 километра от С...

В текста се припомня за земетресението в българския град Стражица през 1986 г. с магнитуд 5,7, причинило сериозни разрушения и оставило хиляди хора без дом.

Цитира се експертът от софийския Университет по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) Петър Павлов - според когото България е може би по-добре подготвена от някои от съседите си, но опасения пораждат новопостроените сгради.

Матей Сумбасаку, основател на Re:Rise - първата румънска НПО, специализирана в намаляване на сеизмичния риск, - който казва, че само в Букурещ има 349 високорискови постройки, които вероятно ще рухнат при силно земетресение. Голяма част от тях са в жилищни комплекси. Стотици други сгради биха получили големи повреди.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

С чук и нож: Младеж вилня в гръцко училище (ВИДЕО)

Румънският президент разреши влизането на сили на НАТО в страната

Над 2 евро за безоловен: Скъп бензин в Гърция

Огромен пожар: Гръцката област Месиния е в пламъци (ВИДЕО)

Задава ли се нова война? Вучич с подозрително изказване (СНИМКА)

Нов граничен пункт със Северна Македония: Изпълнението на проекта е в ход

Предизборни излияния: В Скопие искат българите още да не се вписват в Конституцията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com