Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гръцката икономика най-сетне започва да се възстановява след кризата

30 април 2018, 20:14 часа • 1275 прочитания

След години на агония и дълбоки реформи, гръцката икономика най-накрая е на пътя към възстановяването, заяви в понеделник Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Публичните финанси са спечелили доверие и инвеститорите отново се чувстват уверени в перспективите пред Гърция, съобщи ОИСР, като представи доклад за страната. Но Атина все още трябва да се справи с безработицата, бедността и неравенството, които остават високи, каза ОИСР.

"След значителни реформи, възстановяването на Гърция от дълбоката икономическа депресия накрая набира сила", се казва в изявление на организацията, предаде AFP.

"Въпреки тези положителни тенденции, безработицата, бедността и неравенството остават високи, заплатите са ниски, инвестициите остават недостатъчни и производителността продължава да пада", предупреждава той. И добави, че "публичната администрация все още е изправена пред важни предизвикателства в областта на ефективността и докато събирането на данъци се е подобрило, избягването на плащането им си остава широко разпространено".

Гръцката безработица, която е най-висока в еврозоната, ще намалее постепенно до 20,4% през 2018 г. и 19,4% през следващата година, прогнозират от ОИСР.

Генералният секретар на ОИСР Анхел Гурия каза пред репортери в Атина, че гръцката икономика сега е на път да нарасне с 2,0% през тази година и с 2,3% през 2019 г.

Брутният вътрешен продукт на Гърция (БВП) показва ръст от 1,4% спрямо изминалата година след девет години дълбока рецесия, предизвикана от дълговата криза.

"Това е историята на вашия успех и на гръцкия народ", каза Гурия на съвместна пресконференция с премиера Алексис Ципрас.

Гърция е предприела "най-амбициозната програма от реформи, които сме виждали през последните години", каза Гурия, "програма, която започва да работи".

Гръцкият дълг трябваше да бъде "облекчен, преструктуриран", каза Гурия. "Въпросът за дълга трябва да бъде разгледан от институциите", каза той по повод текущите преговори за дългове с Европейския съюз и Международния валутен фонд.

Финансовите министри от еврозоната в петък поставиха двумесечен срок, за да се съгласят на високо проучваното излизане на Гърция от осемгодишни програми за спасяване.

Гърция е в ръцете на три програми за спасяване от 2010 г., когато публичните й финанси се сринаха, бутайки страната в дълбока икономическа депресия и внасяйки криза в еврозоната.

Атина все още предстои да извърши последните си реформи, включително и кръг от спорни приватизация, като министрите от еврозоната настояха за пълен отчет при министерските преговори в Люксембург на 21 юни.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес