Гърция настоява за промяна на конституцията на Македония

867
Гърция настоява за промяна на конституцията на Македония
Снимка: Getty Images/Guliver

„За съставно име ерга омнес, за цялостна употреба, при всеки случай е необходима ревизия на конституцията, поне по отношение на конституционното име. При това положение промяната на конституцията е необходима поне в това отношение. За останалите детайли ще се разговаря и на техническо ниво за това доколко подлежи на тълкуване конституцията на съседна държава, което би могло да се разглежда като иредентистко, но това е свързано с тълкуването. Ясно е, че със сигурност конституционното име трябва да се промени, за да може да важи условието ерга омнес“, заяви говорителят на гръцкото правителство Димитрис Цанакопулос по време на дебат по гръцката телевизия ЕРТ.

Той обясни, че са необходими промени в македонската конституция, защото в бъдеще „конституционният съд на съседната държава може да отсъди, че Заев не е имал компетенцията да подпише конкретният договор“, поради което за Атина „единственият начин да се реши въпросът е поне по отношение на името да има промени в конституцията“.

Цанакопулос разкри, че проектът за споразумение все още е в етап на разработване от гръцката страна, а за предоставянето му на Македония ще бъде официално обявено от гръцкото външно министерство.

По отношение на настоящата климат между двете страни и коментар на журналиста, че е намалял първоначалният оптимизъм, Цанакопулос обясни, че при всички преговори има спиране и ускоряване, предаде БГНЕС.

"В този момент трябва да намерим необходимата формула, за да постигнем решение. Това е политическата цел на правителството и разбира едно решение, което ще бъде и устойчиво и със сигурност ще позволи и на двата народа, гордо, да си запазят своята идентичност и идеологията ", обясни говорителят на правителството на Гърция.

В телевизионния дебат като представител на опозицията присъстваше вицепрезидентът на Нова демокрация Костис Хасидакис, който говори за позициите на неговата партия и заяви, че е необходимо да има справедливо и устойчиво решение, прието от Гърция. Според него ирдентизмът и Конституцията са по-важни от името. Той подчерта, че неговата политическа сила иска пакет от решения, започващ с тези на конституцията, иредентизма, и че „Нова демокрация“ не приема македонска нация.

Между представителите на управляващите и опозицията се разви ожесточен дебат, който започвайки от спорни трактовки на свързани с името детайли, прерасна в лични нападки между Цанакопулос и Хасидакис и премина към други актуални въпроси от гръцката вътрешна политика.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Историк от Белград обяви Рилския манастир за "пазител на сръбските духовност и история"

Мицкоски: Включването на българите в Конституцията е диктат

Вучич: Сърбия изпълни всички задължения по Брюкселското споразумение

Румъния се готви да придобие корейски 155-милиметрови гаубици K9

Взривиха кола в Атина (ВИДЕО)

Гърция ще развива ПВО, което да я защитава от дронове

Главчев обсъди с Курти разширяване на сътрудничеството на България с Косово

Дни преди изборите: Пендаровски се застъпи за конституционните промени в РСМ

Северно Косово: Сърбите имаха шанс за мирна промяна и го бойкотираха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com