Гърция: Няма да отстъпим при преговорите с Македония

2737
Гърция: Няма да отстъпим при преговорите с Македония
Снимка: Gettyimages.com

Гръцкото правителство няма да отстъпи от позициите си и няма да се подава на натиск за приемането на Бившата югославска Република Македония в НАТО с временно наименование, както в последно време има информации от политически или медийни среди и в двете държави.

Това каза гръцкият министър на външните работи Никос Коцияс при визитата си в Кожани. "Сега, когато нещата вече са стабилни и отново ще дойдат някои европейски политици и ще кажат, че заради стабилността на държавата е необходимо тя да влезе в НАТО и ЕС, а ние нямаме нищо против, ние ще повторим, че те трябва да изпълнят задълженията си. Това означава да сложат край на проявите на иредентизъм и да направят компромис при спора за името", каза още той и поясни, че в сряда ще се срещне с новия македонски министър на външните работи Никола Димитров. С него обаче нямало да разговарят за спора за името, а за начина по който ще се водят преговорите за името.

Барозу: Риксът от Grexit все още съществува

Говорейки в рамките на Конкордската среща на върха в Атина - годишен форум по глобалните въпроси, който се провежда за първи път на тер...

"В сряда идва Димитров за да обсъдим как може да развиваме отношенията ни. Има предложения за допълнителни мерки за изграждането на доверие. Ще обсъдим вариантите за решаване на спора за името. Няма да говорим за името, а за начините", уточни Коцияс.

Според него по време на срещата с Никола Димитров той щял да процени дали новото македонско правителство има приятелско отношение към Гърция. Коцияс отново поиска "македонските лидери да спазват европейските ценности и да демонстрират култура на компромис".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com