Гърция осъдена за хомофобски закон

34820
Гърция осъдена за хомофобски закон
Снимка: Getty Images / Guliver

Европейският съд по правата на човека осъди Гърция за хомофобски закон, предаде сайтът GRReporter, цитиран от БГНЕС.

С решението си, което не подлежи на обжалване, разширеният състав на съда в Страсбург удовлетвори ищците по случая "Валианатос и други срещу Гърция". Според решението, гръцката страна е нарушила член 14 (забрана на дискриминацията) и член 8 (право на зачитане на личния и семейния живот) на Европейската конвенция за правата на човека.  

Случаят засяга съвместното съжителство, което бе въведено в гръцкото право с гласуван през 2008 г. закон. Той предвижда подписването на официален документ, който признава личната обвързаност на двама партньори, които живеят заедно, но не са сключили граждански брак.

Според подадения иск, законът предоставя тази възможност само за хетеросексуалните двойки и практически не позволява същото да важи и за хомосексуалните. В иска се посочва също, че по този начин гръцката държава е наложила дискриминация срещу хомосексуалните двойки.

В аргументацията си съдът посочва, че от общо 19 държави, където се предвижда различен от брака законов институт или връзка, Гърция и Литва са единствените, в които това е позволено само на партньори от различен пол. Съдиите отсъдиха, че Гърция не е аргументирала достатъчно позицията, че това разделение е било необходимо за постигането на легитимна цел.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com