Гърция отново затвори вратата на ЕС за Македония

47350
Гърция отново затвори вратата на ЕС за Македония
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Македония отново няма да получи дата за започване на преговори за присъединяване към Европейския съюз. Провалът на бившата югославска република в това отношение е пети пореден.

Причината е повече от ясна - Гърция отказва да признае името на Македония и затова налага вето. Поредният отказ беше официално потвърден от заместник-министъра на външните работи на Гърция Димитрис Куркулас. Куркулас е казал, че няма условия за старт на преговори.

Смут в Атина и Скопие: Ердоган обяви части от България, Гърция, Македония, Косово и Босна за турски

Гърция се вдигна на крак, след изявление на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган, който заяви, че турска територия е гръцка Тракия, час...

Въпросът е обширно представен в македонските медии, предаде Агенция "Фокус".

Нашето становище е, че няма условия за начало на преговори със Скопие, предаде телевизия "Сител", цитирайки гръцкият държавник. Той повтори становището на гръцкото правителство, че Атина е направила стъпки, които той нарече "храбри", и че е ред на Скопие "да отговори на тях с цел подобряване на добросъседските отношения". По този начин, според Куркулас, "ще се отворят европейските и евроатлантическите перспективи на съседната страна".

"Официална Атина няма да позволи Македония да получи дата за преговори с ЕС", е заглавието на телевизия Телма. Същото заглавие е избрало и електронното издание "Република".

"Гърция: Няма да се позволи на Македония да получи дата за начало на преговори с ЕС", е заглавието на електронното издание "Телеграф".

"Куркулас: Няма условия за начало на преговорите със Скопие", е заглавието на електронното издание "Плюс инфо".

57% от българите подкрепят членството на Македония в ЕС

57% от българите гледат позитивно на влизането на Македония в ЕС, но смятат, че проблемите в отношенията между двете държави трябва да...

"Атина изрична, няма да позволи Македония да получи дата за започване на преговори с ЕС", е заглавието на електронното издание Лидер.

"Атина обяви ново вето за Македония", е заглавието на електронното издание Либертас.

"Куркулас: Гърция остава на становище за блокада на Македония", е заглавието на телевизия Канал 5.

"Атина смята, че няма условия за започване на преговори с ЕС", е заглавието на "Утрински весник".

За получаване на дата за започване на преговори за присъединяване е необходимо съгласието на всички страни-членки, припомни Херман Ван Ромпой, президент на Европейския съвет. Следващото заседание на Европейския съвет ще се проведе в Брюксел, на 19 и 20 декември. В дневния ред на заседанието ще се дискутират следните теми - общата политика за сигурност и отбрана; икономически и паричен съюз и икономическа и социална политика и разширяване, миграция и енергетика.

Груевски: България е приятелска страна

Проблемите между Македония и България са изкуствено създадени и се дължат на вътрешнополитически причини, заяви премиерът на Македони...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани