X
 
 

Гърция в готовост за масовите протести за годишнината от студентското въстание

1153 0
Гърция в готовост за масовите протести за годишнината от студентското въстание
Снимка: Pixabay
Повече от пет хиляди полицейски служители дежурят през уикенда заради очакваните събития в чест на 46-та годишнина от студентското въстание срещу хунтата в Гърция, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimertini.

Гръцката полиция има „специално формулирани“ планове за всеки университет и „конкретни заповеди и инструкции“, каза в петък пред парламента заместник-министърът на защитата на гражданите Елефтериос Иконому, бивш началник на полицията.

Студентите в Гърция протестираха срещу реформата във висшето образование

Гръцки студенти протестираха днес заради реформите във висшето образование на консервативното правителство, включително срещу отмяната ...

Той каза, че гръцката полиция поддържа контакт с академичните власти в университетите, за да гарантира, че няма да има проблеми.

Годишнината традиционно се отбелязва от протести, които преминават през сблъсъци между полицията и анархисти. Властите са особено предпазливи през тази година, след като така нареченият закон за убежище, който забраняваше полицията да влиза в университетските кампуси, беше отменен от консервативното правителство през август.

В отговор на въпроси на депутатите от опозицията относно това дали полицията ще влезе в университетите Иконому каза, че ще има намеса в случай на извършване на наказуеми престъпления, било то приготвяне на запалителни бомби, търговия с наркотици, вандализъм или актове на насилие.

Въпреки това той каза, че всяко действие на полицията ще бъде „премерен отговор“.

Гърция с три пъти по-строги наказания за трафик на хора

Гръцките депутати по принц одобриха в сряда вечерта законопроект на министерството на правосъдието, преразглеждащ наказателния кодекс и...

Отделно, в писмо до премиера Кириакос Мицотакис и министъра на образованието Ники Керамеус, студенти от юридическия факултет на Атинския университет се оплакаха от продължаващи стачки във факултета си от малцинство студенти.

Описвайки себе си като „мълчаливото мнозинство на факултета“, студентите попитаха колко време ще трябва да се примиряват с „незаконните и неконституционни процедури“.

 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално