Гърция залага активи за 50 млрд. евро за трета спасителна програма

11744
Гърция залага активи за 50 млрд. евро за трета спасителна програма
Снимка: Gettyimages

50 млрд. евро гръцки активи ще бъдат включени във фонда, с който се иска гарантирането на спасителната програма за Гърция. Това заяви председателят на еврогрупата Йерун Дийселблум на пресконференция след 17-часовата среша на лидерите на страните от еврозоната.

На срещата те успяха да постигнат споразумение по гръцкия въпрос и решаване на сегашната ситуация.

Лидерите на еврозоната сключиха сделка за Гърция

Лидерите на страните от еврозоната постигнаха споразумение за решаване на гръцкия въпрос. За това написа в Twitter белгийският премиер ...

След 17 часа на преговори ние успяхме да постигнем съгласие, каза председателят на Европейския съвет Доналд Тукс по време на пресконференцията.

Германия настояваше фондът, в който да се сложат активи на гръцката държава, да бъде за 50 млрд. евро. В същото време Атина поиска 17 млрд. евро, а Международният валутен фонд – 7 млрд. евро. Планираше се фондът да е базиран в Люксембург, но да се управлява от Атина. Сега, от думите на Дийселблум, стана ясно, че фондът ще бъде базиран в Гърция.

"Успяхме да предотвратим преместването на активи в чужбина", заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас сред срещата на европейските лидери. Той подчерта, че решението е било тежко, а Гърция се е борила до край. Ципрас отказа да говори пред журналистите на английски, като направи изявлението си на гръцки език.

Председателят на еврогрупата Дийселблум обясни още, че фондът ще монетаризира заложените активи чрез приватизация или управление. Той ще бъде използван за намаление на гръцкия дълг и рекапитализация на банките в страната. 25 млрд. евро ще бъдат нужни за рекапитализация на банките, каза Дийселнлум.

"Надявам се, че до края на тази седмица ще бъде даден мандат за започване на преговори за трета спасителна програма за Атина, каза също председателят на еврогрупата.

Гръцката гъбична инфекция

Горко ѝ на обединена Европа, ако малкото камъче Гърция успее да преобърне френско-германския впряг на ЕС, коментира Бертолд Колер на ...

Дийселблум заяви, че преговорите по мостово финансиране за Гърция ще започнат незабавно, за да се помогне с покриването на дългови задължения това лято. Той обаче каза, че все още не се знае в каква посока ще тръгнат разговорите.

Планът за създаване на фонд с активи на Гърция включва 37,5 млрд. евро за плащане на дълга и 12,5 млрд. евро за инициативи за растеж.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер припомни, че ЕК е подчертавала, че няма да приеме никаква форма на Grexit. "Ние сме доволни от резултата, който постигнахме", заяви Юнкер.

Юнкер заяви, че сега Атина трябва да работи за фискална консолидация и и да предприеми усилия за реформи. "Сигурен съм, че гръцкият парламент ще предприеме тези мерки", заяви главата на Европейската комисия. 

Обемът на помощта за Гърция е 82-86 млрд. евро за три години. Това обяви германският канцлер Ангела Меркел, след като срещата на върха постигна единодушно споразумение за Гърция.

Гръцки пенсионери на квартира в Петрич и Сандански

Гръцки пенсионери масово наемат квартири в Петрич и Сандански. Възрастните жители на южната ни съседка плащат средно по 150-200 лева на...

"В това споразумение няма победители и победени. Не мисля, че гърците са унижени или другите са загубили нещо. Това е типична европейска договореност", заяви Жан-Клод Юнкер.

Същевременно френският президент Франсоа Оланд заяви, че от тези 50 млрд. евро Гърция трябва да върне 25 млрд. евро.

*Информацията е обновена в 11.23 ч.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани