Гърците ползват най-дългата отпуска в ЕС

21314
Гърците ползват най-дългата отпуска в ЕС
Снимка: Getty Images / Guliver

Жителите на Гърция имат най-дълга средна отпуска в ЕС, въпреки че страната от години е в криза.

Южната държава е една от трите страни в ЕС, чиято лятна ваканция продължава средно по-дълго от една седмица или по-точно 7,5 денонощия. След нея е Кипър със 7,2 и Белгия със 7,1. Средно за ЕС лятната почивка продължава 5,2 денонощия, информира агенция МИА.

Стачка в Гърция провали почивката на хиляди туристи

24-часова стачка на моряците в Гърция обърка плановете на хиляди туристи, отправили се към гръцките острови за майските почивни дни. П...

Статистическите данни показват, че през изминалите години малък процент от гърците са пътували по време на лятната си отпуска, за разлика от другите страни членки на ЕС. Имайки предвид, че Гърция е туристическа дестинация и голям брой хора почиват у дома, гърците се нареждат на едно от последните места по разходи по време на отпуска.

Средно за своите 7,5 почивни дни те харчат по 206 евро на човек, докато средният европеец харчи 335 евро. Гражданите на Люксембург дават за ваканция 748 евро, в Малта – 667 евро, в Белгия – 566 евро, в Австрия – 564 евро, в Ирландия – 506 евро и в Германия – 469 евро на човек, информира БГНЕС.

76% от европейците почиват в родината си. Най-малко у дома си остават жителите на Люксембург – само 3 на сто, а най-често в родните си страни почиват румънците с 95%, следвани от гърците и испанците с 92 на сто.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com