Хампарцумян: Гърция системно не е модернизирана

9405
Хампарцумян: Гърция системно не е модернизирана
Снимка: БГНЕС

Това правителство на Гърция е най-безотговорно – може би защото са комунисти, не знаят как да създават пари, а знаят как да харчат. Не става въпрос за ултиматуми – гърците са с паничката при Европа да искат пари. Години наред са поемани обещания, които не са изпълнени, коментира развитието на преговорите между Гърция и еврозоната банкерът Левон Хампарцумян.

Има неща, които по дефиниция не се поставят като въпрос на народа. Народа ако го питаме, няма да иска данъци, заяви Хампарцумян пред bTV.

Новата спасителна програма за Гърция може да е 82 - 86 млрд. евро, но има списък с условия

Евентуалната нова спасителна програма за Гърция е оценена на 82 - 86 милиарда евро. Това пише във финалния документ от заседанието на Е...

При 200 години модерна история, Гърция 90 години е била в просрочие при плащането на външния си дълг. Сега Европа иска устойчивост и го казва на Гърция – не може през 15-20 години да идвате с паничката, смята банкерът. Той отрече, че Европа системно си е затваряла очите за Гърция. На въпрос защо точно сега ЕС си поиска всичко, обяснението беше „защото досега е било приемливо”.

В Гърция има високомерие всички останали да им плащат, защото са измислили демокрацията, не знам какво още направили. Няма кой да им плаща обаче – Ципрас отиде при Путин по стар комунистически обичай, но Русия няма никакво намерение да хрантути някой, който не може да си направи сметката, подчерта Хампарцумян. Или ще приватизират като част от споразумението, или ще приватизират по-нататък – това има смисъл в стил „продаване на семейното сребро”. Гърция не е модернизирана като икономика – устойчив комунизъм няма, счита банкерът.

В момента преговорите между Гърция и еврозоната продължават, като Алексис Ципрас, Ангела Меркел, Франсоа Оланд и Доналд Туск обсъждат предложения приватизационен фонд. Ципрас не иска участие на МВФ в спасителната програма, а продължават преговорите за приватизацията.

На въпрос какво ще стане, ако Гърция върне драхмата, Хампарцумян отговори, че 40-50 млрд. евро са изтеглени в брой от банките. Тези пари ще „натискат” драхмата и никой няма да я иска. Ще е като в Куба, Ливан – Куба има някакво песо, което никой не го иска – всички търгуват с долара. За Гърция има трудни сценарии и катастрофални сценарии, смята банкерът. Гърция има две изключително важни пера – корабоплаването, което не плаща данъци и туризмът.

Управителят на Атика: Не може България да е в ЕС, а Гърция да я гонят

Управителят на най-голямата гръцка област Атика Рена Дуру разкритикува политиката на Европейския съюз спрямо Гърция. Според Дуру не би...

За КТБ Хампарцумян смята, че Цветан Василев, политици и ченгета са се надлъгвали относно КТБ. Банкерът не счита за ключов фактор при рухването на банката близостта между Василев и Иван Искров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани