Хиляди учители протестираха в Румъния заради ниски заплати

1164
Хиляди учители протестираха в Румъния заради ниски заплати
Снимка: Thinkstock

Хиляди румънски учители излязоха на протест срещу заплащането в столицата Букурещ в края на третата седмица на стачка.

Учителите започнаха стачката си на 22 май за първи път от 2005 г. насам и оттогава хиляди излязоха на протести в цяла Румъния, скандирайки "Достойнство", "Осмеляваме се" и "Няма да се предадем".

Румъния орязва броя на руските дипломати

Румънските власти ще намалят дипломатическия персонал и техническо-административните представители на Руската федерация в страната. Те ...

Профсъюзите поискаха 25% увеличение на заплатите на учителите и инвестиции за подобряване на инфраструктурата и учебните пособия и настояха заплатите на новите учители да бъдат увеличени поне до средното за страната, предава БГНЕС.

Понастоящем един нов учител в Румъния получава около 2400 леи (521,65 USD) на месец, което е малко под половината от средната нетна месечна заплата в страната.

Коалиционното правителство обаче одобри само указ за повишаване на заплатите с 1000 леи (217,35 долара) месечно преди облагане с данъци и предложи годишни бонуси, финансирани от Европейския съюз.

Правителството е отделило малко над 3% от БВП за образователния сектор през тази година, въпреки че преди това обеща да увеличи разходите до 6% от БВП.

Разбиха престъпна група за трафик на мигранти през България и Румъния

Разбиха организирана престъпна група за трафик на мигранти през България и Румъния, съобщиха от МВР. В операцията на румънските власти...

"За съжаление, решението на правителството не отговаря на нашите искания, затова ще продължим да се борим, докато не бъдем чути", заяви Лучия Паскару, която преподава от седем години, в рамките на петъчното шествие, в което според местните медии са участвали над 10 000 протестиращи. "Видяхме много по-добро заплащане в други сектори, дори в сектори, които не изискват висше образование", каза Паскару.

Профсъюзите заявиха, че стачните действия са безсрочни. Родителите и учениците досега са подкрепяли стачката, дори ако удължаването ѝ застрашава предстоящите изпити за дипломиране.

Правителството, което тази година не постигна достатъчно добри резултати по отношение на приходите си и е подложено на натиск да намали бюджетния дефицит, се ангажира да промени законодателството си за заплатите в целия публичен сектор в рамките на пакета от реформи, договорен с Европейската комисия, в замяна на средства за възстановяване.

По-рано тази седмица здравните работници и полицията също организираха протести във връзка със заплащането и инвестициите, като предупредиха за възможни стачни действия.

Надзиратели излизат на протест в Букурещ

Полицаите от затворите в Румъния излизат на протест. Те ще се съберат в 11:00 часа пред Представителството на Европейската комисия в Бу...

Ако законопроектът за заплатите в публичния сектор бъде одобрен, той ще доведе до постепенно увеличение на заплатите, но законодателството ще влезе в сила едва през следващата година, когато Румъния ще има парламентарни и президентски избори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com