Жозеп Борел: ЕС е решен да защити границите си

2134
Жозеп Борел: ЕС е решен да защити границите си
Снимка: Getty Images/Guliver

Европейският съюз е решен да защити границите си, заяви Жозеп Борел, върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността в сряда, след като Гърция обвини Турция в насърчаване на нов приток на мигранти в Европа.

Жозеп Борел направи коментарите след като посети граничната зона на Еврос, мястото на сблъсъци през март, след като Турция обяви, че вече няма да спира мигрантите да стигнат до ЕС.

След като придружи Борел до границата, гръцкият външен министър Никос Дендиас заяви, че Турция отново е обявила, че нейните сухопътни граници към Европа са отворени след кратка пауза по време на пандемията.

Жозеп Борел отива на гръцко-турската граница

Върховният представител на Европейския съюз по външните работи Жозеп Борел ще пътува за Гърция в сряда, където ще посети гръцко-турскат...

"В същото време турската брегова охрана придружава лодки, натоварени с мигранти до гръцките острови", каза Дендиас. "Но страната също така продължава да подкопава сигурността и стабилността, както и мира в Източното Средиземноморие.", допълни още гръцкият външен министър.

Турция не отговори веднага на обвиненията.

Борел заяви, че Европейският съюз е "решен да защити външните граници на ЕС и силно подкрепя суверенитета на Гърция", според държавната информационна агенция ANA.

"Споделяме вашата загриженост, обсъдихме как можем да спрем динамиката на ескалация", добави Борел.

На среща с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, Борел заяви, че иска "доверие и диалог" с Турция, за да помогне за стабилизирането на региона. "За да изгради отношения на доверие, важно е Турция да спре своите провокативни действия, които ясно нарушават суверенните права на Гърция", каза Мицотакис.

ЕС срещу Тръмп: Не можеш да каниш еднолично Русия на Г-7

Върховният представител по външните работи на ЕС Борел предупреди президента на САЩ Доналд Тръмп, че няма правомощията да променя форма...

В края на февруари турският президент Реджеп Ердоган заяви, че ще пусне мигранти, които желаят да стигнат до ЕС, да пътуват през страната.

Хиляди мигранти се стекоха към Гърция, много от тях се събраха в граничната зона на Еврос или плаваха на импровизирани салове до гръцки острови. Дни наред на границата имаше схватки, докато мигрантите се опитваха да пробият, хвърляйки камъни към гръцката полиция, която отговори със сълзотворен газ.

Ръководителите на трите институции на ЕС - председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен, председателят на Съвета Шарл Мишел и председателят на парламента Давид Сасоли - посетиха района в разгара на кризата.

Гърция е сред няколко държави в региона, които са в открито противоречие с Турция по отношение на сондирането за енергийни източници в източното Средиземноморие и заради конфликта в Либия.

Мицотакис заяви, че ЕС не трябва да изглежда "слаб" при налагането на оръжейно ембарго от страна на ООН за Либия, след като Турция осуети отделни френски и гръцки опити да инспектират товарен кораб под флаг на Танзания, заподозрян, че превозва оръжие за Либия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com