Категорично "да" на референдума в Македония, но при ниска избирателна активност

5460
Категорично "да" на референдума в Македония, но при ниска избирателна активност
Снимка: Getty Images/Guliver

Вече е категорично ясно, че с голямо мнозинство печели отговорът "да" на референдума, касаещ името на Македония и евроатлантическата ориентация на страната. Избирателната активност обаче т.е. легитимността на плебисцита е проблем.

При 97% обработени бюлетини, съгласно данните на,  Държавната избирателна комисия на Македония (ДИК) избирателната активност на референдума за името е била 36,79%, т.е. правото си на глас са упражнили 649 376 избиратели. "За" са гласували 91,37% от подалите глас, или 593 315 души, а "против" – 5,64%, или 36 596 избиратели. Недействителните бюлетини са 2,99%, пише Агенция "Фокус".

Първи данни - масово "да" на референдума в Македония

Огромното мнозинство от македонските граждани са гласували положително на днешния референдум, предаде БГНЕС. 90,94 са гласували "за", ...

На последната пресконференция на ДИК за тази нощ председателят ѝ Оливер Дерковски увери, че първите официални данни ще бъдат представени по-късно днес (1 октомври), съгласно определените от закона срокове.

За да бъдат легитимни резултатите от референдума и коалиционното правителство на министър-председателя Зоран Заев да получи обществена подкрепа в намеренията си страната да получи международно признание под името Република Северна Македония, беше необходима избирателна активност от над 50%. Това означава, че референдумът можеше да бъде валиден само в случай че правото си на глас бяха упражнили 903 168 гласоподаватели, но и при условие, че повече от половината от тях са гласували "за" евроатлантическата ориентация на Македония, т.е. одобрят Преспанския договор и промяната на името на страната им. Референдумът обаче се проведе под условието, че е консултативен. Оттук-нататък решава македонският парламент - ако там има две трети мнозинство (81 депутати от 120), ще бъдат прокарани поправки в конституцията на страната, узаконяващи Преспанския договор.

В момента най-много места в македонския парламент има ВМРО-ДПМНЕ – 51, като партията не приема Преспанския договор. На второ място е Социалдемократичният съюз на Зоран Заев, с 49 депутати, с 49 народни представители. Той управлява заедно с Демократичния съюз за интеграция (ДСИ беше сформиран от бивши членове на Армия за национално освобождение (АНО) т.е. отново албанска формация), който има 10 депутати и с Алианса за албанците, с 3 места. Освен това, Заев има подкрепа и от Движение Беса – третата албанска партия в македонския парламент, което има 5 депутати и е считано за формация, прокарваща турските интереси.

Очаквано, премиерите на Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас проведоха телефонен разговор след края на гласуването, предаде БГНЕС. Ципрас е похвалил Заев за "решителността и смелостта да продължим изпълнението на Договора от Преспа. Коалиционният партньор на Ципрас - Панос Каменос, който е военен министър на Гърция, обаче изрази задоволство от ниската избирателна активност в пост в Twitter и обяви референдума за невалиден. А основната опозиционна политическа сила в Гърция "Нова демокрация" обяви, че ще положи всички усилия, за да не влезе в сила Договора от Преспа. В изявление на лидера на партията Кирякос Мицотакис се казва, че още от първия момент консерваторите от "Нова демокрация" са заявили, че договорът е вреден за Гърция и по тази причина са внесли дори вот на недоверие на правителството на Алексис Ципрас. Според "Нова демокрация" управляващата коалиция е равнодушна към националните интереси и единственото, което я интересува, е оставането ѝ във властта.

Референдумът в Македония остана далеч от мечтите на Заев

До 17:30 часа избирателната активност в днешния референдум в Република Македония е била под 28%, а в края на деня - около 34%. Това соч...

Същата позиция масово се тиражира и в сръбските медии, като популярното сръбско електронно издание Blic най-добре сумира настроенията - противниците на плебисцита в Скопие празнуват, а в Солун имаше протест срещу промяната на името на Македония.

Броят на гласувалите "за" на днешния референдум в Македония са много и с това се дава подкрепа на Договора от преспа. Това заяви еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан от Брюксел. "Поздравявам онези, които днес гласуваха на консултативния референдум и използваха демократичните си свободи. Мнозинството гласува с „да“, с което даде широка подкрепа за Договора от Преспа и евроатлантическото бъдеще на страната“, написа Хан в Twitter.

Същевременно се оказа, че председателят на македонския парламент Талал Джафери не е могъл да упражни правото си на глас. Причината - името му липсвало в списъка на избирателната секция, където гласувал по принцип на избори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Управляващите консерватори водят на изборите в Хърватия

Бурята "Рената" донесе дъжд, суграшица и сняг в Румъния (ВИДЕО)

Стачка парализира транспорта в Гърция

Неизвестни дронове над военна база в Румъния: Букурещ взема мерки

Зоран Заев заяви пълна подкрепа за Пендаровски и Ковачевски за изборите

Смъртни заплахи към американския посланик в Сърбия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com