Косово излиза на местни избори

14249
Косово излиза на местни избори
Снимка: Getty Images / Guliver

Днес жителите на най-младата европейска държава - Косово, ще се изправят пред избирателните урни, за да гласуват за местни органи на властта, предаде БГНЕС.

Изборните секции отвориха врати в 7:00 часа и ще затворят в 19"00 часа. Първите изборни резултати се очакват в ранните часове на 4-ти ноември. Вторият кръг ще се проведе на 1-ви декември в общините, където нито един от кандидатите не е спечелил. Гражданите ще избират между първите двама, получили най-много гласове.

В изборите ще участват 103 листи, с общо 7932 кандидати. От тях 38 са албански, 33 сръбски, а останалите са на независими кандидати от малцинствата - бошняци, турци, роми, черногорци, хървати, горани и ашкалии.

Право на глас имат 1 779 357 души. Те ще гласуват в 39 общини. В сравнение с предишните избори гласоподавателите са се увеличили с 11.72%, съобщиха от Централната избирателна комисия.

Тези избори са изключително важни, защото за пръв път от 1999 в тях ще участват косовските сърби. В 10-те общини, където мнозинството от населението е от сръбски произход, право на глас имат 122 000 сърби. Местните сърби се оплакват, че ЦИК не е разгледала всички жалби на разселените сърби, които са имали желание да гласуват.

Изборният процес ще бъде наблюдаван от местни и международни наблюдатели. За неговата сигурност ще отговаря косовската полиция, помощ ще окажат също така представителите на ЕУЛЕКС и КФОР.

В специално изявление в навечерието на вота генералният секретар на ООН Бан Ки Мун призова всички участници в изборния процес да спазват демократичните стандарти и да уважават различното мнение. "Честните и свободни избори ще станат важен етап в укрепването на мира и сигурността в Косово" и целия регион на Югоизточна Европа, се подчертава в неговото комюнике.

Ръководителката на европейската дипломация Катрин Аштън също приветства "изключително важните за бъдещето на Косово избори и процеса на нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия". Тя добави, че отблизо ще следи хода на гласуването.

Бившата сръбска област Косово обяви своята независимост през февруари 2008. Тя беше призната от САЩ и повечето страни-членки на Европейския съюз. През пролетта на тази година след тежки преговори между сръбския и косовския премиери Ивица Дачич и Хашим Тачи беше постигнат пробив в двустранните отношения. Резултатът от тях дава шанс за мирно съжителство на двата народа. Напредъкът е важен и за европейската перспектива на Прищина и Белград.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани