Косово увеличи митата върху сръбските стоки

1468
Косово увеличи митата върху сръбските стоки
Снимка: iStock/Guliver

Косово повиши митата върху сръбските стоки с 10%, заявявайки, че този ход е в отговор на усилията на Белград да осуети признаването на бившата си южна провинция.

Косовското правителство заяви, че налогът ще се прилага за всички стоки, идващи от Сърбия, с изключение на международните брандове.

Мярката е "отговор на ожесточената кампания на Сърбия" срещу международното признаване на Косово, каза премиерът Енвер Ходжай, цитиран от БГНЕС.

Единственият начин Сърбия да влезе в ЕС е да завърши диалога с Косово

Австрийският Канцлер подчерта, че единственият начин Сърбия да влезе в Европейския съюз е да завърши диалога с Косово, предава скопскот...

Напрежението между Сърбия и Косово, което бе обявено за независимост преди десетилетие след брутална сепаратистка война, през последните месеци се съживи, тъй като и двете страни са подложени на натиск за нормализиране на отношенията си, за да постигнат напредък в присъединяването си към Европейския съюз.

Сърбия, подкрепяна от Русия и Китай, отказва да приеме независимостта на Косово и все още смята, че територията на мнозинството от етническите албанци е изменническа южна провинция, въпреки че е призната от около 115 членове на ООН.

Сърбия редовно съобщава, че е убедила различни чужди държави да оттеглят признанието си за Косово, въпреки че Прищина оспорва повечето от твърденията.

"Сърбия харчи огромни суми, за да подкопае суверенитета на държавата", каза Ходжай.

Въпреки несъгласието за статута на Косово, търговията продължава и Сърбия е най-добрият му регионален търговски партньор. Износът на Сърбия за Косово, главно на хранителни продукти, възлиза общо на 400 млн. евро годишно, според данни, предоставени от митническите власти на Косово за АФП.

Косово няма намерение да коригира границата си със Сърбия

Премиерът на Косово Рамуш Харадинай определи като „мъртва“ идеята за корекция на границите на Косово и Сърбия. Премиерът съ...

Проведените в Брюксел преговори между Косово и Сърбия за разрешаване на ситуацията се проточват от години с напрежение, предизвикано от честите спорове тет-а-тет.

Задънената улица в дипломацията привлече вниманието през август, когато политици от двете страни обсъдиха възможността за промени в границите като част от сделката за възстановяване на отношенията.

Въпреки това не се стигна до конкретен план и последната насрочена среща между двамата президенти се разпадна в последната минута през септември.

Местните медии спекулират, че сръбскодоминиращата част от Косово може да бъде изтъргувана за албанскодоминиращия регион в Южна Сърбия.

Правозащитните групи категорично осъдиха предложението, като предупредиха, че преначертаването на картата може да има опасен домино ефект в чувствителния регион.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

С чук и нож: Младеж вилня в гръцко училище (ВИДЕО)

Румънският президент разреши влизането на сили на НАТО в страната

Над 2 евро за безоловен: Скъп бензин в Гърция

Огромен пожар: Гръцката област Месиния е в пламъци (ВИДЕО)

Задава ли се нова война? Вучич с подозрително изказване (СНИМКА)

Нов граничен пункт със Северна Македония: Изпълнението на проекта е в ход

Предизборни излияния: В Скопие искат българите още да не се вписват в Конституцията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com