Косово възобнови работата за създаване на Общност на сръбските общини

1684
Косово възобнови работата за създаване на Общност на сръбските общини

Премиерът на Косово Рамуш Харадинай и президента на страната Хашим Тачи в сряда възобновиха работата на екипа, натоварен със задачата да изработи статута на Общността на сръбските общини (ОСО), обявиха от правителството на най-новата балканска страна, пише базираното в Прищина албанско електронно издание Gazeta Express.

„Изработването на статута ще бъде прозрачно и всеобхватно и ще съдържа три отделни механизма: Мениджърският екип, Комитет по прилагането и Национална консултативна група, които ще гарантират включването на всички политически партии, гражданското общество и другите заинтересовани страни“, се казва в съобщението на косовското правителство.

Сърбия официално против участието на Косово на форума за Западните Балкани в София

Сръбският премиер Ана Бърнабич нарече "политически нонсенс" присъствието на Косово на срещата на върха за Западните Балкани в София н...

Според комюникето в процеса ще се включат и международни механизми, които са помагали на Косово във всички фази. Правителството определи възобновяването на работата по създаване на Общността на сръбските общини като важна крачка към Евроатлантическата интеграция. Президентът на Косово Хашим Тачи минали месец е образувал работна група, която да си сътрудничи с Мениджърския екип и Мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) по създаването на статута на ОСО.

Принципите на сделката за създаване на ОСО са договорени в рамките на диалога Белград – Прищина под егидата на Европейския съюз в Брюксел през 2015 година и предвиждат, че косовските сърби ще имат пълна „свобода“ в икономическото си развитие, образованието, здравеопазването, градското и селското планиране, като се позволява на Белград да изпраща директна финансова помощ на ОСО. В замяна, общините ще се съгласят на пълна интеграция в Косово. Но Конституционният съд на Косово постанови, че някои от текстовете на Споразумението противоречат на законите на Косово. Местното правителство обясни, че окончателният вариант на статута ще бъде изпратен на Конституционния съд за одобрение, предаде Фокус.

Политическите представители на Сърбия и косовските сърби настояват Споразумението да бъде приложено, както е било договорено при разговорите в Брюксел и предупредиха, че няма да приемат поправките, обявени от косовската страна. Сръбските политически представители, които наскоро се оттеглиха от правителството на Харадинай, след като косовската полиция арестува и депортира директора на сръбската правителствена Канцелария за Косово и Метохия Марко Джурич, дадоха ултиматум на Прищина да образува ОСО до началото на месец май, заплашвайки, че ако не се предприемат необходимите действия, те ще основат ОСО самостоятелно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Управляващите консерватори водят на изборите в Хърватия

Бурята "Рената" донесе дъжд, суграшица и сняг в Румъния (ВИДЕО)

Стачка парализира транспорта в Гърция

Неизвестни дронове над военна база в Румъния: Букурещ взема мерки

Зоран Заев заяви пълна подкрепа за Пендаровски и Ковачевски за изборите

Смъртни заплахи към американския посланик в Сърбия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com