Македонците, които вземат български паспорти, се регистрират на фиктивни адреси в България

9780
Македонците, които вземат български паспорти, се регистрират на фиктивни адреси в България
Снимка: БГНЕС

Македонците, които получават български паспорти, са регистрирани като живеещи на фиктивни адреси в съседна България - София, Кюстендил, Благоевград или друга община. Това пише македонското електронно издание "Фактор", цитирано от агенция "Фокус".

Има случаи, когато хора, които по никакъв начин не са свързани, са регистрирани като живеещи на един и същи адрес. Посредниците за получаване на български паспорти казват, че повечето адреси са в София и Кюстендил. „Тези адреси са фиктивни и повече хора са регистрирани на един адрес като жители. На тези адреси са регистрирани малък брой македонци, които притежават собственост в България. "Съобщава се, че някои живеят с роднини или приятели в София", казва български посредник на паспорти пред изданието. 

Българите в Албания протестират срещу фалшифицирането на историята от страна на македонци

Дружеството за българо-албанско приятелство – гр. Корча разпространи в социалните мрежи декларация във връзка с твърдение, че на ...

Той добавя, че е имало случаи, когато малки деца на възраст 2-3 години са получавали български паспорт, за да може цялото семейство да замине в чужбина. Той обяснява, че процедурата за получаване на български паспорт струва до 800 евро и се чака три години. Паспортите се издават изключително на македонци, докато за членовете на по-малките етнически общности в страната е много по-трудно да получат паспорт, какъвто не беше случаят до 2015 г. Дори по време на пандемия, интересът към получаване на български паспорт е същият, както през предишните години, казва още събеседникът пред македонското издание.

Друг посредник също потвърждава, че повечето македонци имат адреси в българската столица. „Ако някой няма адрес, той получава официален адрес в София, а има и други македонски граждани, които живеят, да речем, в Охрид, Кичево, Струга и са плащали, за да получат адрес в Петрич, Благоевград или другаде. "Въпросът е на споразумение по време на процедурата", обяснява посредникът.

Посредниците са единодушни, че в бъдеще ще има интерес към паспортите и България е заинтересована да издава паспорти по този начин. В България се говори за различен брой лица, получили български паспорти. Оценките варират, че броят на македонските граждани, притежаващи български паспорти, е между 88 000 до 120 000.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Гърците чакат силен циклон през уикенда

Румъния е все по-близо до отпадане на визите за пътувания в САЩ

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Управляващите консерватори водят на изборите в Хърватия

Бурята "Рената" донесе дъжд, суграшица и сняг в Румъния (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com