Македония: България не е Гърция - няма подкрепа от ЕС за червените линии

16517
Македония: България не е Гърция - няма подкрепа от ЕС за червените линии

България няма подкрепа от ЕС за своите „червени линии”, коментира македонското електронно издание Нетпрес. Изданието цитира неназован източник от кабинета на еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле, който е заявил, че двустранните въпроси не трябва да блокират нито една страна в процеса на присъединяване към ЕС.

„Започвайки с критики за „Трето полувреме”, продължавайки с проблематизирането на предстоящата изложба на македонски ръкописи в музея Мариемон и с изявлението на българския министър на външните работи Николай Младенов за червени линии, българските официални лица се превръщат в шампиони по оспорването на всичко, което е македонско в Брюксел”, коментира Нетпрес и цитира изявление на македонския президент Георге Иванов, който е заявил, че не трябва да се гледа назад.

Скопие: Българите отказват да гледат "Трето полувреме"

Българският посланик в Скопие Иван Петков не отиде на първата прожекция на филма „Трето полувреме” в Скопие, пише македонск...

„Македония се присъединява към ЕС, за да може, заедно с България, да прилага европейските стандарти, критерии и принципи. Да оставим историята на историците”, заявил Иванов в Брюксел. Според изданието за разлика от Гърция, България нямала свои поддръжници за „антимакедонската пропаганда в центъра на ЕС.

„Миналата седмица европкомисарят Щефан Фюле отговори дипломатически на българските журналисти, които задаваха провокативни въпроси, докъде са техните „червени линии”, открито оказвайки подкрепа на Македония”, посочва изданието.

„България е една от страните, която стана член на ЕС при последното разширяване и почувства облагите от членството в Съюза. Не се съмнявам, че България иска да помогне на Македония в процеса на присъединяване към ЕС, с което гражданите на страната биха почувствали предимствата от членството в Съюза”, заявил Фюле.

Нетпрес изтъква още, че председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу неотдавна публично предупредил България за неуспеха в борбата с корупцията и за все още съществуващите връзки на организираната престъпност с някои представители на правителството.

Б.Димитров: Македония трябва да знае, че не бива да преминава определени линии

Македония наистина трябва да знае, че определени линии не бива да преминава и премине ли ги ще бъде бита през пръстите. Това каза пред ...

Редактор: Ая Косарова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com