Македония гневна: България иска да регистрира таратора и ракията като свои продукти

12787
Македония гневна: България иска да регистрира таратора и ракията като свои продукти

България е внесла искане в ЕС за защита на таратора и гроздовата ракия като български продукти, пише днес македонският вестник "Дневник".

От ЕК обаче са отказали да регистрират гроздовата ракия като български продукт, тъй като тя се произвеждала и в други съседни страни, сред които и Македония, подчертава изданието.

Продуктите в Русия са поскъпнали с близо 10 на сто

Ръстът на цените на продуктите в Русия за януари-септември 2015 година е 9,9 %. Това съобщава Интерфакс, като се позовава на данни на р...

От македонското министерство на земеделието са заявили, че Македония засега не е регистрирала нито един продукт, тъй като процедурата продължавала с години. Регистриране на продукти имало само в рамките на страната.

Освен ракията, която също се произвежда в западната ни съседка, на таратора се гледа като на традиционна студена супа/салата в македонската кухня. Ето защо в Скопие са особено чувствителни по отношение на "общите" кулинарни традиции.

Припомняме, че само преди дни "Кайсерован врат Тракия" (Kayserovan vrat Trakiya) стана четвъртият български продукт, вписан в Европейския регистър на храните с традиционно-специфичен характер. Инициативата е на сдружение "Традиционни сурово-сушени месни продукти", в което членуват 21 месопреработващи предприятия от цялата страна. Сдружението вече защити в Брюксел филе "Елена", "Панагюрска луканка" и роле "Трапезица". Европейската комисия одобри и вписването на "Българско розово масло" в Регистъра на защитените географски указания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com