Македония и Босна и Херцеговина се разбраха за регионално сътрудничество

1795
Македония и Босна и Херцеговина се разбраха за регионално сътрудничество

Първата среща между македонския премиер Зоран Заев и босненския му колега Денис Звиздич се състоя днес в Сараево.

Заев бе придружен от министъра на вътрешните работи Оливер Спасовски, министъра на икономиката Крешник Бектеши, министъра на земеделието Люпчо Николовски, министъра на културата Роберт Алагьозовски и министъра на македонците в чужбина Едмонд Адеми, пише БГНЕС.

Радев: Членство в ЕС за дъжавите на Западните Балканите е приоритет

Босна и Херцеговина може да разчита, че по време на българското председателство на Съвета на Европа, перспективата за Западните Балкани...

Премиерите на двете страни се обединиха около мнението, че това посещение началото на интензивно сътрудничество и е в духа на регионалната подкрепа, необходима за евроатлантическа интеграция. Те констатираха, че двете Скопие и Сараево нямат чувствителни въпроси за решаване и че се наблюдава политическа воля за засилване на сътрудничеството.

В рамките на посещението беше подписан меморандум за разбирателство между македонското министерство на земеделието и Министерството на външната търговия и икономическите отношения на Босна и Херцеговина, както и споразумение по Програмата за културно сътрудничество.

Заев и Звиздич посочиха, че следват и стъпки в посока на взаимното признаване на шофьорските книжки, влизането и излизането от страните само с лични карти, отваряне на авиолиния Скопие - Сараево, което ще допринесе за значително повишаване на икономическото сътрудничество и на туризма, а с това и подобряване на живота на гражданите и икономическото развитие на държавите.

Премиерът Заев, че правителството на Македония е силно ангажирано със спешните реформи, които трябва да гарантират качествен живот на гражданите и стабилно бъдеще за страната.

Босна е привлякла 6,1 млрд. евро чужди инвестиции

Преките чуждестранни инвестиции /ПЧИ/ в Босна и Херцеговина от обявяването на независимостта на страната до края на 2015 г. възлизат на...

На срещата бе подчертано още, че Македония и Босна и Херцеговина имат добро международно сътрудничество и същи стратегически цели като членство в ЕС и НАТО. В тази насока бе изразено желанието двете приятелски държави да се съсредоточат към дневния ред в своите страни и региона, с което ще потвърдят, че Западните Балкани вече са част от ЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com