Македония има противоречия за историята с България, казва ЕК

43513
Македония има противоречия за историята с България, казва ЕК

Отношенията между България и Македония все още са помрачени от различните интерпретации на историята на двете държави, както и различният поглед върху общи исторически събития. Това се казва в доклада на Европейската комисия относно напредъка на Македония по пътя ѝ към влизане в ЕС.

От ЕК припомнят, че правителството на Пламен Орешарски е започнало преговори за споразумение за добросъседство, но Брюксел пише още, че „редица въпроси остават открити за решаване”.

Гърция не може да подкрепи Македония, защото тя "не съществува"

Депутатите в гръцкия парламент от управляващата партия Нова Демокрация Йоанис Кефалоянис и Дионисия Авгеринопулу заявиха в Брюксел, ч...

Много по-сериозни са различията на Македония с Гърция. Там въпросът с името на Македония остава открит. За последно през септември тази година представителят на Генералния секретар на ООН по въпроса с името на Македония Матю Нимиц посети Атина и Скопие и според доклада му различията между двете държави по казуса остават много силни.

Македония има статут на кандидат-член за ЕС от декември 2005 година насам. През октомври 2009 ЕК препоръча на Европейския съвет да отвори преговори по втората фаза на изпълнението на Споразумението за асоцииране и стабилизиране на бившата югославска република. Засега Съвет обаче още не е взел решение по предложението.

 

 

Груевски: Спорът за името ще бъде решен, но не на всяка цена

Спорът за името на Македония ще бъде решен, но не на всяка цена. Искаме решение, което няма да засегне нашите национални интереси. Това...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани