Македонски министър: Договорът с България е един и двете страни трябва да го спазват

2472
Македонски министър: Договорът с България е един и двете страни трябва да го спазват
Снимка: iStock/Guliver

"Убеден съм, че в конструктивната среща с приятелска България по приятелски начин ще бъдат решени всички въпроси и България ще остане наш голям поддръжник за европейска и евроатлантическа Република Северна Македония". Това обяви първият вицепремиер и министър за политическата система и отношенията между общностите Артан Груби, цитиран от БГНЕС.

„Договорът е един – този, който е подписан и ратифициран в нашия парламент. Смятам, че двете страни трябва да се придържат към договора, да го прилагат и да намерим общ език по всички теми, които се съдържат в този договор. Няма нови документи, няма нови условия, няма нови неща на масата или под масата, които трябва да бъдат обсъждани”, заяви вицепремиерът. 

Frankfurter Allgemeine Zeitung: За македонците преговорите с ЕС може да завършат, преди да са започнали

През март тази година страните членки на Европейския съюз (EС) се съгласиха да започнат присъединителни преговори с Албания и Северна М...

Груби отрече България да е настоявала за нови промени в конституцията. "Официално не е постъпило никакво предложение, нито има някаква идея. Официално съществува само договорът за добросъседство с Република България", заяви той. Комисиите работят по съгласуването на позициите по съответните точки от договора. 

Артан Груби отрече да има условия или необходимост за промяна на конституцията на Македония. "Убеден съм, че в духа на добросъседството и съпредседателството на Берлинския процес между София и Скопие ще бъдат преодолени и тези въпроси и ще намерим общ език да започнем с първата междуправителствена конференция в края на декември тази година по време на германското председателство на Съвета на ЕС”, заяви Груби.

На въпрос дали съществува опасност за македонския език, вицепремиерът каза, че според него няма никакъв риск. Той изрази увереност, че България ще остане "нашият най-голям поддръжник по пътя ни към ЕС”. Той подчерта, че трябва да се намери общ език и всички общи исторически моменти да бъдат чествани съвместно. "В това няма нищо лошо. Много световни личности биват почитани от няколко държави, дори в световен мащаб, така че историческите личности, които ни сближават като държави дават възможност да ги честваме заедно”, каза Груби.

По отношение на въпроса за Гоце Делчев вицепремиерът заяви, че всичко е преодолимо и решимо и може да бъде постигнато в дух на добросъседство. Той припомни, че първият договор, подписан между София и Скопие на Илинден между премиерите Борисов и Заев и духът на добросъседство всъщност "ни донесе късмет, защото решихме и въпроса с името”. Беше подписан Преспанският договор, след това бяха гласувани промени в конституцията, Македония стана член на НАТО, получи решение за преговори за членство в ЕС.

Известно руско издание нападна България: Според българите македонци няма

В очакване на преговорите за присъединяването на Северна Македония към ЕС, българските власти решиха да обяснят на Европа, че македонск...

"Имайки предвид всички тези компромиси, смятам, че гражданите на нашата държава абсолютно заслужиха да започнат преговорите за членство в ЕС и да станат колкото е възможно по-скоро и членове на ЕС. Нашите граждани не заслужават повече пречки и няма нужда от повече компромиси”, смята Груби. Според него, темите, които сближават България и Македония са много повече от тези, които ги разделят.

По отношение решението на София 24 май да бъде преименуван в Ден на българските просветители, вицепремиерът подчерта, че предпочита да се върви напред, а не да се гледа назад. "Историята не трябва да бъде пречка за нашето бъдеще", заяви той. „Мисля, че може да се намери общ език, че всеки въпрос може са бъде решен посредством диалог, разбирателство и честно отношение от двете страни. Убеден съм, че ще постигнем това с нашите приятели в България”, заяви вицепремиерът Артан Груби.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Историк от Белград обяви Рилския манастир за "пазител на сръбските духовност и история"

Мицкоски: Включването на българите в Конституцията е диктат

Вучич: Сърбия изпълни всички задължения по Брюкселското споразумение

Румъния се готви да придобие корейски 155-милиметрови гаубици K9

Взривиха кола в Атина (ВИДЕО)

Гърция ще развива ПВО, което да я защитава от дронове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com