Международната общност готви санкции срещу Република Сръбска заради референдума

2207
Международната общност готви санкции срещу Република Сръбска заради референдума
Снимка: Thinkstock

Върховният представител за Босна и Херцеговина Валентин Инцко заяви, че след провеждането на референдума в Република Сръбска ще следват санкции за властите.

„Мисля, че санкциите са възможни, трябва да проведа среща със Съвета по прилагане на мира (в Босна и Херцеговина – бел. ред.) и мисля, че ще разговаряме на тази тема. Имаме повече сила, ако сме единни. Досега нямаше настроение за санкции, но виждам, че сега климатът се променя и всички членове виждат, че трябва нещо да бъде направено“, заяви Инцко, цитиран от МИА.

Той допълни още, че референдумът в Република Сръбска, която е част от състава на Босна и Херцеговина, е нарушение на Дейтънското споразумение и показва неуважение към дейтънската институция в лицето на Конституционния съд.

Съветът по прилагане на мира е международна група, част от която е и България, чиято цел е да следи за спазването на Дейтънското споразумение, което слага край на войната в Босна и Херцеговина.

По-рано посланиците на страните от ЕС в Босна и Херцеговина призоваха президента на РС Милорад Додик да се откаже от провеждането на референдума. „Посланиците още веднъж заявиха, че в Дейтънското мирно споразумение ясно пише, че решенията на Конституционния съд на Босна и Херцеговина за окончателни и задължителни. Нито един референдум не може да промени това“, се казва в общото изявление на пратениците на ЕС след среща с Додик. Те също така потвърдиха и своята позиция за общия рамков договор за мир, според който отделните области нямат право на отцепване. „Няма да има прекрояване на картата на Босна и Херцеговина“, се казва в съобщението.

На 25 септември Република Сръбска ще гласува на референдум за бъдещето си

Президентът на Република Сръбска Милорад Додик обяви провеждането на референдум за бъдещето на страната за 25 септември 2016 г., предав...

Референдумът е насрочен за 25 септември.

Близо 1,2 млн. гласоподаватели са записани за участие във вота за това дали техният „национален празник“ трябва да продължава да се чества на 9 януари. Датата има спорно значение, тъй като отбелязва обявяването на „Република на сръбския народ“ в Босна само три месеца преди началото на вътрешноетническата война в страната от 1992-1995 година, при която загинаха близо 100 000 души.

Сред основателите на тази „република“ е и Радован Караджич, който на 10 март беше осъден на 40 години затвор по обвинения в геноцид и престъпления срещу човечеството, извършени по време на военния конфликт, който също така доведе до разселването на 2 млн. души.

Конституционният съд на Босна определи празника като незаконен, тъй като дискриминира другите етноси в Република Сръбска.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

В торба за смет: Двойка изхвърли мъртвото си бебе на боклука в Гърция

Македонски министър призна, че е наричала грешно страната си (ВИДЕО)

Отложиха делото за за побоя над Християн Пендиков

Мицотакис с изненадващ ход: Гърция засега ще бави Скопие за ЕС

Гърция чака нова порция пясък от Сахара (ВИДЕО)

След Фицо: Сърбин е арестуван, че заплашвал Вучич

Любомир Кючуков: ВМРО-ДПМНЕ ще бъдат притиснати от собствените си обещания

В Черна гора започна среща на ЕС, САЩ и лидерите на Западните Балкани

Над 400 души са се удавили в Гърция през 2023 г.

НАТО напомни: Преспанският договор проправи пътя на РСМ към алианса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани