Наказателният съд в Скопие започна да отнема паспорти

4008
Наказателният съд в Скопие започна да отнема паспорти
Снимка: БГНЕС

Наказателният съд в Скопие отхвърли искането на Специалната прокуратура /СП/ за налагането мярка "задържане под стража" за бившия министър на културата от кабинета на Никола Груевски - Елизабета Канческа-Милевска. Съдът реши да отнеме нейния паспорт и й наложи мярка "подписка".

Същата мярка - отнемане на паспорт и подписка е наложена и на бившия вицепремиер Владимир Пешевски и на кмета на община "Гази Баба" в Скопие Тони Трайковски.

С Македония ли? Така няма да стане

Двама премиери - Бойко Борисов и Зоран Заев - засвидетелстваха братска дружба между две държави - България и Македония. И сякаш всичко ...

Късно снощи Наказателният съд отне паспортите и на Драган Павлович - Латас и Ивона Трайковска. Те също са с мярка "подписка". Двамата са журналисти и техните имена се свързваха с агресивната кампания срещу опозицията при управлението на Никола Груевски. Контролираните от Латас печатни издания, интернет-сайтове и телевизия получаваха десетки милиони евро по различна форма от държавни институции. Миналият февруари /2016 г., бел.ред./ по време на гостуването на сегашния премиер Латас си позволи да нарече Зоран Заев: „Изрод и престъпник”. По време на "Кървавия четвъртък", на 27-ми април, Латас и Ивона си правеха селфита при погрома на македонския парламент, а техните медии съобщаваха, "че народът е защитил страната".

При атаката на Народното събрание бяха ранени над 100 души, включително и сегашният министър-председател. Заедно с първата група, нахлула в законодателния орган, влезе и служителят на сръбските спецслужби Горан Живанлйевич, който много бързо след това избяга от Република Македония.

До края на деня се очаква решението на съда по искането на СП за налагането на мярка "задържане под стража" на бившия премиер Никола Груевски, както и на най-близките му министри от неговия кабинет - Гордана Янкуловска /МВР/, Миле Янакиевски /транспорт/ и на бившия директор на Дирекцията по сигурност и контраразузнаване Сашо Миялков, който е братовчед на Груевски.

От СП съобщиха пред Макфакс, че ще обжалват решенията на съда. Ръководителката на Специалната прокуратура Катица Янева поиска арест за общо 18 физически и юридически лица.

Захариева: Скандалът с Лозан Панов измества фокуса от съдебната реформа

Скандалът с Лозан Панов е знак за изключително напрегнати отношения и разбира се, изместване на фокуса от съдебната реформа. Не знам да...

Досега в историята на Република Македония не е имало подобно класическо преследване на ВМРО-ДПМНЕ. Всичко това е с цел да бъде унищожена партията. Става въпрос за политически, а не за съдебен процес. СП се превърна в офис на Социалдемократическия съюз /СДСМ/. Това каза лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски по повод обвиненията от страна на СП срещу него и най-близките му министри - Миле Янакиевски и Гордана Янкуловска, информира БГНЕС.

"Спецпрокуратурата взима решение без никакви доказателства. Целта е унищожаването ВМРО, политическо елиминиране. Но, искам да им кажа: Няма да успеете", каза още Груевски и добави: "Единственият ни грях е, че в продължение на 11 години защитавахме националните интереси".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Полицията в РСМ арестува съдия от Върховния съд за подкуп

Косовската полиция затвори сръбски банкови клонове

Мицкоски пред германския посланик в Скопие: Македония трябва да влезе бързо в ЕС

Гърция депортира 9 европейски граждани - ето защо

Над 100 български военни заминават за Косово, за да пазят мира от името на НАТО

Потъналият в Черно море кораб е бил блъснат от друг, България разследва капитана

Товарен кораб потъна край Румъния, трима души от екипажа все още са в неизвестност

Системата за гласуване в Румъния е най-примитивната в Европа: Зам.-генералният секретар на НАТО

Влакова катастрофа в Белград

Хърватският парламент гласува третото правителство на Пленкович

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com