НАТО потвърди подкрепата си за териториалната цялост на Босна

2749
НАТО потвърди подкрепата си за териториалната цялост на Босна
Снимка: Pixabay

НАТО "твърдо" подкрепя териториалната цялост на Босна пред лицето на "сепаратистката политика" на босненските сръбски лидери. Това заяви заместник-генералният секретар на Алианса Мирча Джеоана по време на посещение в Сараево на посланиците на всички страни членки, предаде АФП.

"НАТО твърдо подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Босна и Херцеговина", заяви Джеоана в изявления за пресата, визирайки контекста на "сепаратистките политики и разединяващата реторика, които подкопават стабилността и възпрепятстват реформите" в страната, предаде БГНЕС.

Още: Унгарски генерал застана начело на силите на ЕС в Босна и Херцеговина

Политическият лидер на босненските сърби Милорад Додик, който оглавява Република Сръбска, редовно повдига въпроса за възможността за отделяне от босненските сърби, което му донесе американски и британски санкции през последните години. Додик, който развива отношенията си с руския президент Владимир Путин, твърди, че Босна върви към "мирно отделяне".

Според Мирча Джеоана, който е на двудневно посещение в Босна заедно със Северноатлантическия съвет (органът на НАТО за вземане на политически решения), с босненските лидери са били обсъдени "ситуацията със сигурността" в страната и "отражението ѝ върху стабилността в региона".

Още: Сараево: Значително по-близо сме до членство в ЕС

"Защото това, което се случва в Босна и Херцеговина, е важно за сигурността на Западните Балкани. А това, което се случва на Западните Балкани, е важно за всички нас в Европа", каза той и подчерта, че щабът на НАТО в Сараево "ще продължи да координира" подкрепата на Алианса за Европейската военна мироопазваща мисия в Босна (Eufor-Althea).

Веднага след като руската инвазия в Украйна започна през февруари 2022 г., Eufor засили присъствието си в Босна, като увеличи броя на военнослужещите от 500 на 1100. Министърът на външните работи на Босна и Херцеговина Елмедин Конакович приветства това "много важно послание" и "големия ангажимент на НАТО към Босна" при сегашните "политически обстоятелства и обстоятелства, свързани със сигурността" в Европа.

Още: Путин даде гражданство на военен престъпник от Босна, убивал цивилни

Разкъсана от кървава междуобщностна война през 90-те години на ХХ век, довела до над 100 000 загинали, Босна понастоящем е държава, разделена на две части: сръбска, която подкрепя военния неутралитет на страната, и босненско-хърватска, чиито лидери искат страната да се присъедини към НАТО. Тази ситуация де факто блокира присъединяването на страната към Алианса, тъй като решенията в областта на отбраната трябва да се вземат с единодушие от тримата членове на председателството на страната (босненски, хърватски и сръбски).

Още: Додик: Сърбите в БиХ ще подкрепят евентуална независимост

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Гърция въвежда по-строги мерки за контрол на трафика

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com