Обявиха кога започва туристическият сезон в Гърция

1655
Обявиха кога започва туристическият сезон в Гърция
Снимка: iStock

Гърция завършва последните етапи на подготовката си за официалното откриване на туристическия сезон в страната на 15 май, събота, пише електронното издание на вестник Kathimerini.

Плажовете, управлявани от частни концесии, бяха отворени в събота, седмица по-рано от първоначално планираното, така че правителството може да прецени ефекта от отварянето върху хората, предаде агенция Фокус.

Правителството иска да интегрира така наречения Зелен паспорт, притежаван от посетителите, във формуляра за локация на пътници (PFL), който бъдещите посетители попълват 48 часа преди пристигането.

Гърция се стреми да ваксинира всички пълнолетни до началото на юли

Гръцките здравни власти се стремят да ваксинират всички пълнолетни срещу COVID-19 с поне една доза до началото на юли, заяви министърът...

При попълване на формуляра, в допълнение към летището, от което заминават, тяхната дестинация и продължителност на престоя им, посетителите ще добавят данните от своя Green Pass. Тоест дали са били ваксинирани, разболявали ли са се от коронавирус поне 20 дни преди пристигането и дали са тествали отрицателно при PCR или антигенен тест. Зеленият пропуск влиза в сила от 1 юни, а гръцките власти искат да рационализират процеса на проверка на сертификата и да избегнат задръстванията на летищата или граничните пунктове.

Ще бъдат предприети и стъпки, за да се гарантира валидността на зелените пропуски.

В програмата Green Pass участват посетители от следните страни: Франция, Малта, Исландия, Нидерландия, Швеция, Естония, Латвия, Литва, Хърватия, България, Гърция, Словения, Германия, Чехия, Румъния, Кипър, Испания, Италия, Полша, Португалия, Дания, Унгария, Люксембург, Финландия, Белгия, Ирландия, Словакия, Лихтенщайн и Норвегия. Освен тези държави, Гърция ще приема и посетители от Китай и Русия и ваксинираните с китайската и руската ваксини, в допълнение към четирите ваксини, използвани в страната и западния свят (AstraZeneca, Johnson&Johnson, Moderna и Pfizer).

Успешното управление на Зеления паспорт е само една от целите на правителството в навечерието на туристическия сезон. Както заявиха официални лица пред Kathimerini, важно е всяка дейност, която се отваря, да не се спира отново; възможно най-скоро да бъдат открити новите случаи на коронавирус; да се избягва създаването на тълпи; да се ускорят още повече ваксинациите и най-уязвимите групи да имат стаден имунитет; и чрез ваксинации да се гарантира, че островите, където се насочват по-голямата част от туристите и където има недостиг на болници и първична помощ, са безопасни места.

Строга карантина на гръцкия о-в Калимнос

Кратък локдаун е въведен на гръцки остров, където има и туристи, предава БНР. До началото на туристическия сезон, обявен от Атина на 1...

 

Правителството си е поставило за цел 4,5 милиона напълно ваксинирани лица до края на юни, преди пика на туристическия сезон. Пристигането на 1,2 милиона ваксини Johnson&Johnson ще бъде решаващо за ускоряване на програмата за ваксинация, тъй като те изискват само една доза.

 

Длъжностните лица също са нащрек за възможността някои страни на произход да наложат няколко дни карантина на жителите, които се връщат от почивката си в Гърция. Това би било огромен удар за туризма, който представлява около една пета от икономиката на страната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Управляващите консерватори водят на изборите в Хърватия

Бурята "Рената" донесе дъжд, суграшица и сняг в Румъния (ВИДЕО)

Стачка парализира транспорта в Гърция

Неизвестни дронове над военна база в Румъния: Букурещ взема мерки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com