Оливер Спасовски: Не трябва да позволяваме изолация на Северна Македония

3015
Оливер Спасовски: Не трябва да позволяваме изолация на Северна Македония
Снимка: iStock

"Не бива да поставяме държавата в условия на изолация точно сега, когато благодарение на настоящата геостратегическа политика можем да използваме шанса и да ускорим процесите на европейска интеграция на държавата и целия регион. Най-важното е да имаме вариант, който може да поведе страната напред, и това е европейският вариант", заяви тази вечер министърът на вътрешните работи на Северна Македония, Оливер Спасовски, съобщи "Канал 5", цитиран от БГНЕС.

"Европейската перспектива на държавата е единствената възможност, с която разполагаме, и няма друга алтернатива. Тези, които по някакъв начин се противопоставят на европейската интеграция на страната, нямат аргументи защо го правят. От друга страна, тези, които вярват, че мястото на Македония е в Европейския съюз и които не искат да я възпрепятстват по този път, трябва да са тези, които да я водят", каза Спасовски.

Още: Мицкоски към германския посланик: Няма подкрепа за промени в конституцията на РСМ

Той подчерта, че трябва да се положат всички усилия и да се използват всички политически механизми, както и че рпоцесът да се случи чрез диалог, и посочи, че все още има възможност за по-нататъшно обсъждане и продължаване на преговорите за конституционни промени.

"Ситуацията е напълно ясна и възгледите, които поддържа държавата, а не правителството, са напълно ясни. Говорим за нагласи, които са определени с декларация на Събранието на Република Северна Македония и затова няма страх от нищо. Не можеш декларативно да кажеш - ние сме за членството на страната в ЕС и да не направиш нищо, което да допринесе за това, а напротив, винаги, когато има възможност страната да направи крачка напред, ти отново да я буташ назад", подчерта Спасовски.

Още: Ковачевски: Ще подам оставка веднага след промените в Конституцията

Той заяви, че все още е отворен към съставяне на правителство за национално спасение. "Всички варианти за създаване на такова правителство, които можем да обсъдим, са отворени за нас, защото смятаме, че няма по-важен интерес от бъдещето на държавата и гражданите. Нито една политическа опция, нито един политик, нито един партиен интерес не може да бъде по-голям от интереса на Македония и нейните граждани, каза вътрешният министър.

Запитан дали ще бъде кандидат на СДСМ за президент на изборите, които ще се проведат догодина, и бъдещ председател на партията, Спасовски заяви, че не иска да дава хипотетични отговори на хипотетични въпроси.

Още: Ковачевски с новини за опозицията в Скопие: Няма да им позволим да блокират европейския процес

"Можем да се наслушаме на много изчисления и спекулации, които излизат през този период. Всички въпроси трябва да бъдат обсъждани първо в политическите партии и решенията, които вземат органите на партията, да бъдат преди всичко в интерес на държавата, а по-нататък и в интерес на партията", обобщи той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Полицията в РСМ арестува съдия от Върховния съд за подкуп

Косовската полиция затвори сръбски банкови клонове

Мицкоски пред германския посланик в Скопие: Македония трябва да влезе бързо в ЕС

Гърция депортира 9 европейски граждани - ето защо

Над 100 български военни заминават за Косово, за да пазят мира от името на НАТО

Потъналият в Черно море кораб е бил блъснат от друг, България разследва капитана

Товарен кораб потъна край Румъния, трима души от екипажа все още са в неизвестност

Системата за гласуване в Румъния е най-примитивната в Европа: Зам.-генералният секретар на НАТО

Влакова катастрофа в Белград

Хърватският парламент гласува третото правителство на Пленкович

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com