Опозицията в Северна Македония с условие за Конституцията, което България не одобрява

3421
Опозицията в Северна Македония с условие за Конституцията, което България не одобрява
Снимка: ВМРО-ДПМНЕ

ВМРО-ДПМНЕ – най-голямата опозиционна партия в Северна Македония, постави пред управляващите условие за конституционни промени, които няма да бъдат приети от България и биха спънали европейската перспектива на Скопие.

Председателят на партията Християн Мицкоски обяви, че иска промените в основния закон, касаещи вписването на българите, да влязат в сила чак след като бъде завършен целият преговорен процес на Северна Македония с ЕС.

Ковачевски вече свързва Северна Македония с Европа (СНИМКИ)

"Инвестираме в сигурността на гражданите и свързваме страната с Европа", каза министър-председателят на Северна Македония Димитър Ковач...

Така управляващите от Социалдемократическия съюз са изправени пред трудно изпитание, тъй като без ВМРО-ДПМНЕ не може да има парламентарно мнозинство от 2/3 за конституционни промени. Партията държи 44 места в 120-членното Народно събрание на РСМ.

"В преговорната рамка на Република Северна Македония никъде изрично не пише, че трябва да има промени в Конституцията. Това е записано в заключенията на Европейския съвет и ако Европейският съвет има добри и честни намерения към Република Северна Македония, може да изтълкува, че страната е изпълнила задължението си, процесът на гласуване е извършен, но тези промени не могат да бъдат напълно валидни до момента, в който страната стане членка на ЕС”, каза Мицкоски, цитиран от БТА.

Припомняме, че преди дни Министерството на правосъдието в Скопие изпрати до правителството предложението за промени в основния закон, изготвено от работна група. Кабинетът трябва да го разгледа и после да го внесе в парламента. В текстовете е записано, че българският етнос, а също хърватският, черногорският, словенският, еврейският и египетският, ще бъдат добавени в Конституцията и така правата им ще бъдат гарантирани. Премиерът Димитър Ковачевски заяви, че опозицията няма нищо против промените.

Мицкоски се срещна с Ковачевски и двамата обявиха, че червени линии няма. Само че ВМРО-ДПМНЕ имат няколко условия. Освен отлагане на вписването на българите в Конституцията от партията искат широка коалиция със социалдемократите, която да приеме промените, а после да даде път на служебно правителство, което да организира следващите избори. Има и искане коалицията да не включва водещата албанска партия ДУИ. ДУИ вече прие да излезе от правителството, докато се проведат предсрочни избори.

"Български етнос" е вписан в предложенията за промени в македонската конституция

Министерството на правосъдието на Северна Македония изпрати до правителството предложението за конституционни промени, изготвеното от р...

Опозицията настоява още България да изпълни три от решенията на Европейския съд за правата на човека в Страсбург по отношение на нерегистрираните в България сдружения от групата на ОМО "Илинден".

Мицкоски уточни, че ако условията му за отложено действие на влизането в сила на конституционните промени бъдат приети, ВМРО-ДПМНЕ ще внесе в парламента на Северна Македония свое предложение за текстовете в Конституцията, за което ще се искат гаранции от ЕС и САЩ.

"Нека поискаме гаранция за вековната македонска идентичност, култура, традиция, уникалност, обичаи и език от Европейския съвет. Аз се ангажирах да поставя тази точка в дневния ред чрез премиери на страните членки. И след като казваме, че никой не е против македонската идентичност, тогава няма причина тази точка да не стои на дневен ред и да не получим такъв документ, който да потвърди македонската идентичност от страна на най-високия европейски орган, какъвто е Европейският съвет, където членуват правителствени ръководители и държави от страни членки на Европейския съюз. От друга страна, така ще видим истинските намерения на нашия източен съсед“, каза той.

Припомняме, че и служебните правителства на Румен Радев, и кабинетът „Петков“ (действащ от края на 2021 до средата на 2022 г.) настояваха Северна Македония да включи българите в Конституцията си – най-важното условие за интеграцията на страната в ЕС.

Пендаровски подкрепи конституционните промени за вписване на българите (ВИДЕО)

"Вписването в Конституцията на по-малките етнически общности, в това число и на българите, няма да застраши сигурността на държавата, н...

ОЩЕ: Българите в РСМ искат да участват при промените в Конституцията

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Управляващите консерватори водят на изборите в Хърватия

Бурята "Рената" донесе дъжд, суграшица и сняг в Румъния (ВИДЕО)

Стачка парализира транспорта в Гърция

Неизвестни дронове над военна база в Румъния: Букурещ взема мерки

Зоран Заев заяви пълна подкрепа за Пендаровски и Ковачевски за изборите

Смъртни заплахи към американския посланик в Сърбия

Спират Threads в Турция временно

Буяр Османи: До 5 години Северна Македония ще е част от ЕС

Гърция изпрати хуманитарна помощ на Ивицата Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com