Опозицията в Турция: Продължаваме да се борим за демокрацията, тя е смазана

1924
Опозицията в Турция: Продължаваме да се борим за демокрацията, тя е смазана
Снимка: Getty Images/Guliver

Президентът Реджеп Ердоган определи предсрочните избори като победа на демокрацията и волята на народа, а опонентът му Мухарем Индже подчерта, че новият стар държавен глава трябва да бъде лидер на всички граждани, предаде БГНЕС.

В нощното си обръщение към избирателите, отправено от балкона на резиденцията му в Анкара, Ердоган посочи, че Турция е направила избор в полза на борбата срещу всички престъпни структури, в това число с кюрдската ПКК и организацията ФЕТО на Фетхуллах Гюлен.

ЕК: Надяваме се Турция с Ердоган да остане партньор на ЕС

Европейската комисия (ЕК) се надява, че Турция под ръководството на Реджеп Тайип Ердоган ще остане партньор на Европейския съюз. Това б...

„Народът, който разби плановете на пучистите и легна на пътя пред танковете, артилерията и военната авиация, днес е страж на своята независимост и бъдещето. С вота си на 24 юни избирателите изразиха волята си за демокрация, свобода и права на човека, както и за продължаването на процеса на реформите“, заяви Ердоган.

Той обеща, че в предстоящите години властта в Анкара ще се бори още по-решително с терористичните организации, а престижът на Турция на световната арена ще се увеличи. Такава е оценката и на наблюдателите от Шанхайската организация за сътрудничество /ШОС/. Ръководителят им Владимир Потапенко посочи днес на пресконференция, че изборният процес е бил прозрачен, честен и демократичен. За първи път в историята си ШОС пристигна за мониторингова мисия в Турция, 20 експерти проведоха наблюденията си в периода 18-25 юни.

Победеният кандидат за президент Мухарем Индже от опозиционния Алианс на нацията, в който водеща сила е Народно-републиканската партия, днес по обяд заяви, че приема изборните резултати и призова Ердоган да бъде лидер на цялото общество, и да не се държи като партиен водач. Той предупреди, че въвеждането на новия режим на държавното управление е огромна опасност за Турция и всички заедно ще плащат неговата цена.

Категорично преминаваме към едноличен режим, но ние ще продължим да се борим за демокрацията, тя е смазана. Щом протоколите показват, че сме победени, значи е така. Но няма смисъл от призиви да излезем на улицата, това не е демокрацията“, каза Индже. Той подчерта, че с този вот Турция скъса връзката си с демократичните ценности, както и със 143-годишната история на парламентарната система. „Факторите, които заплашват обществения мир, ще продължат да работят. Едноличният режим няма механизми за управление. За съжаление, ще продължим да се тревожим за бъдещето. Турция не може да продължи живота си с Ердоган и обкръжението му, и с неговите разбирания за управление на държавата. Те са причината за нашите проблеми“, подчерта Индже.

Румен Радев поздрави Ердоган по повод преизбирането му за президент

Държавният глава Румен Радев поздрави Реджеп Тайип Ердоган по повод преизбирането му за президент на Република Турция. Вярвам, че конс...

Политическият ислям спечели, демокрацията загуби“, под това заглавие Айдън Енгин коментира във вестник Cumhuriyet изхода от предсрочния вот. Той отбелязва, че въпреки неистовия натиск, прокюрдската Партия на демократичните народи е успяла да прескочи 10-процентовата бариера и ще има 66 свои депутати. Бившият ѝ съпредседател Селахатин Демирташ, който бе и кандидат-президент, е затвора в Одрин и с включвания по телефона водеше предизборната си кампания. „Демокрацията се изчерпва дотук, победи политическият ислям – вождът на ПСР е избран за президент, партията му получи абсолютно мнозинство в парламента с подкрепата на националистическата партия. Преживяхме кампания с агитация на махленско ниво. Партийният вожд е президент, партията му ни управлява. Политическият ислям победи, демокрацията е загубена и това е изгарящата жизненоважна последица. А политическият ислям е гъвкава и дълбока концепция, той има редица идеологически, класови, културни и икономически характеристики, всяка от които е в противоречие с демокрацията“, пише авторът.

Според него турският политически ислям е в пълна интеграция с глобалния капитал и не възнамерява да остане като заварено дете и ако е необходимо, прави политически и военни партньорства с Русия, обхваща Персийския залив и търси свободни пазари в дълбините на Африка и Азия.

„Възможно е Турция да загърби изцяло ЕС, сигналите за това се усилват, защото докато приема Маастрихтските критерии, тя отхвърля тези от Копенхаген. Разбира се, ако ЕС отвори едното си око за Маастрихт и затвори другото за Копенхаген, няма да имаме проблеми. Що се отнася до следващите стъпки на турския политически ислям – демокрацията се скита куца и ослепена, и всичко е въплътено в тази точка. Целта е отглеждането на религиозни и отмъстителни поколения и никой да не се съмнява, че те вече не се култивират в системата на образованието и че ще стават все по-силни отсега нататък, кошмарът предстои. Приетите с волята на народа промени в законите няма да може да бъдат поправяни и това е безспорно, липсата на обществен дебат ще увеличи тежестта на религиозните закони, което ще унищожи и последните отломки на демокрацията. Това е изгарящото значение на тази изтощителна нощ: политическият ислям спечели, демокрацията загуби“, заключава Айдън Енгин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com