ОССЕ осъди насилието в Македония

3615
ОССЕ осъди насилието в Македония
Снимка: Getty Images/Guliver

Австрийският министър на външните работи и настоящ председател на Организацията за сигурност и сътрудничество (ОССЕ), както и нейният генерален секретар Ламберто Заниер, публикуваха съвместно изявление, в което осъждат случилото се в македонския парламент в четвъртък.

В съобщението на двамата дипломати се посочва, че насилието не може да замени взимането на политически решения и те трябва да бъдат взимани съгласно демократичните процеси.

„Нападенията срещу няколко човека в парламента са шокиращи, както и проникването в сградата на парламента, която е сърцето на демократичността в страната. Това беше акт на заплаха и нападение срещу представителите на гражданите, който аз недвусмислено осъждам. Редът и мирът трябва да бъдат установени. Призовавам всички страни да се въздържат от по-нататъшно ескалиране на насилието“, заяви Курц, отбелязва още БГНЕС.

От своя страна Заниер посочва, че органите на реда трябва да гарантират сигурността на всички депутати и да се погрижат отговорните за извършеното насилие да бъдат изправени пред закона. Двамата дипломати призовават политическите партии да продължат диалога в парламента и да уважават резултатите от проведените парламентарни избори в страната през декември.

По рано министър-председателят (и бъдещ президент -бел. ред.) на Сърбия Александър Вучич заяви, че това, което се случва в Македония, вече не е проблем само на страната, но и на всички други държави в региона. Той призова гражданите на Македония за разрешаване на проблемите по мирен път.

Спокойна е обстановката тази сутрин в Скопие

Спокойна е обстановката край парламента и в централната част на Скопие след вчерашните сблъсъци, съобщи Министерството на вътрешните ра...

Actualno.com припомня, че стотици протестиращи влязоха в Народното събрание в четвъртък и нападнаха депутати, включително и лидера на Социалдемократическия съюз (СДСМ) Зоран Заев.

Влизането в македонския парламент стана минути след като депутатите от СДСМ и народните представители от албанските партии избраха Талат Джафери (от Демократическия съюз за интеграция на Али Ахмети -  бел.ред.) за председател на македонския парламент. Избирането му беше гласувано, след като председателстващият заседанието Трайко Веляновски вече го бе прекратил, но в пленарната зала останаха депутатите от СДСМ и тези от албанските формации.

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Историк от Белград обяви Рилския манастир за "пазител на сръбските духовност и история"

Мицкоски: Включването на българите в Конституцията е диктат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com