Папандреу бил причината гръцкият дълг да не бъде преструктуриран

23034
Папандреу бил причината гръцкият дълг да не бъде преструктуриран
Снимка: Getty Images

Скандал, свързан с бившия премиер и лидер на партия ПАСОК Георгиос Папандреу, разтърси Гърция.  Публикация на в. "Етнос" разкрива секретен документ на Международния валутен фонд (МВФ), в който се казва, че преструктурирането на гръцкия дълг не е било извършено, тъй като е било отхвърлено от правителството на бившия премиер Георгиос Папандреу, предаде БТА.

 В трудните дни след окончателното решение за прибягването на Гърция до общия спасителен механизъм на МВФ и Европейския съюз, тогавашният управляващ директор на фонда.

Бедната средна класа

Кризата в Гърция засяга все повече хора от средното съсловие. В престижните атински предградия мнозина са отписали децата си от частни...

Доминик Строс-Кан е посъветвал Папандреу да поиска "подстригване" на дълга. Той уверил Папандреу, че горещо ще подкрепи такава "подстрижка" на гръцкия дълг. Бившият министър-председател обаче не бил послушал съвета на тогавашния ръководител на фонда, в резултат на което Гърция се е принудила да вземе заем от 110 млрд. евро. Ако тогавашният премиер бе приел такава "подстрижка", Гърция щеше да бъде кредитирана с по-малко пари.

В секретните протокола на управителния съвет на фонда с дата 10 май 2010 г. се казва, че по време на дискусията експертите на МВФ, в отговор на критиките на членове на управителния съвет за евентуален неуспех на програмата за Гърция, ако тя не бъде съчетана с "подстрижка" на нейния дълг, заявили, че "преструктурирането на дълга на страната е било отхвърлено от гръцките власти".

От близкото обкръжение на Папандреу бе заявено, че бившият премиер не лъже и че този въпрос за преструктурирането на гръцкия дълг е бил поставен, но не е имало дискусия по него. Дори Папандреу е бил поставил този въпрос, подпомогнат от тогавашния шеф на МВФ, с когото са го обсъждали, но ЕС и ЕЦБ са били абсолютно против, казал Йоргос Еленопулос.

Според публикацията на в. "Етнос" МВФ оттеглил подкрепата си за Папандреу като в свой доклад в навечерието на приемането на спасителната програма за Гърция през април май 2010 г. е изключил варианта за преструктуриране на дълга и са го представили като "червена линия".

Гръцката полиция издирва убиеца на българка от Мездра

Полицията в Солун издирва убиеца на 33-годишната Павлина Ангелова от Мездра. Близките й нямат никаква представа кой може да е посегна...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани