Партията на Груевски: Престъпникът Заев да осъди "албанската платформа"

1351
Партията на Груевски: Престъпникът Заев да осъди "албанската платформа"
Снимка: БГНЕС

От амнистирания престъпник Зоран Заев очаква едно много просто нещо - публично да осъди "албанската платформа". Днес той се опита чрез един партиен памфлет да представи някаква програма.

Това каза на извънредна пресконференция в централата на ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошоски, който е и бивш министър на външните работи.

Изявлението бе направено час, след като Зоран Заев от СДСМ представи "правителствената си програма" и призова президентът и опозицията да се запознаят с нея. Заев съобщи още, че днес ще представи на държавния глава Георге Иванов програмата в писмен вид.

"Днешната пресконференция на Зоран Заев е опит за временно спечелване на време и опит да неутрализира гражданския протест с единствена цел да дойде на власт, независимо, че е загубил изборите. Амнистираният престъпник можеше, вместо да ни говори един час, в една минута просто да каже, че осъжда "албанската платформа"", каза още Милошоски и добави: "Г-н Заев, стига сте подценявали македонския народ. Вие сте една прочетена книга. Вие сте просто един амнистиран престъпник. Ако вие сте убедени, че "албанската платформа" трябва да бъде отхвърлена, тогава приемете правителство на малцинство с подкрепата на ВМРО-ДПМНЕ. А ако смятате, че тази платформа е приемлива, тогава да отидем на избори, които да се проведат заедно с регионалните избори".

Милошоски призова Зоран Заев да каже и кого ще осъди за т. нар. "геноцид над албанците в периода 1912-1956 година". Кого Заев ще обвини и осъди за геноцида - България, Сърбия или пък може би Македония", каза още Антонио Милошоски, цитиран от БГНЕС.

Припомняме, че на 1 март македонският президент Георге Иванов отказа да връчи мандат на лидера на СДСМ Зоран Заев за съставяне на правителство поради коалирането му с албанските партии, които приеха т.нар. "Албанска платформа". От ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски призовават за провеждането на нови предсрочни парламентарни избори. Според тях това е най-доброто решение за изход от кризата. Заев настоява Иванов да му връчи мандата и да не нарушава Конституцията.

Снощи за 11-ти ден подред в Република Македония се проведоха протести срещу т.нар. "Албанска платформа". Този документ бе изготвен с личното участие на албанския премиер Еди Рама и бе подписан от лидерите на трите албански партии в Македония - ДСИ на Али Ахмети, Движението "Беса" на Билал Касами и Албанския алианс на Зиядин Села.

Платформата предвижда промени в конституцията, на държавните символи, герба, химна и въвеждането на албанския като официален език на територията на цялата страна.

Снощи протести имаше в 26 града на западната ни съседка. Участниците призоваха политиците да отхвърлят платформата и се обявиха отново за запазване на единството и териториалната цялост на страната.

Македонският премиер призова за нови предсрочни избори

Изходът на политическата криза в Македония е провеждането на нови парламентарни избори заедно с регионалните. Това заяви премиерът Емил...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Историк от Белград обяви Рилския манастир за "пазител на сръбските духовност и история"

Мицкоски: Включването на българите в Конституцията е диктат

Вучич: Сърбия изпълни всички задължения по Брюкселското споразумение

Румъния се готви да придобие корейски 155-милиметрови гаубици K9

Взривиха кола в Атина (ВИДЕО)

Гърция ще развива ПВО, което да я защитава от дронове

Главчев обсъди с Курти разширяване на сътрудничеството на България с Косово

Дни преди изборите: Пендаровски се застъпи за конституционните промени в РСМ

Северно Косово: Сърбите имаха шанс за мирна промяна и го бойкотираха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com