Пендаровски: ЕС трябва да остави вратата отворена

1826
Пендаровски: ЕС трябва да остави вратата отворена
Снимка: Getty Images

Бъдещето на Западните Балкани е в Европейския съюз. Европейският съюз трябва да остави вратата отворена не само заради необходимостта от сериозни резултати по отношение на европейските критерии за демокрация, върховенство на закона, борбата срещу корупцията, но и заради възможността външни фактори да се възползват от евентуалния вакуум, за да предложат геополитически концепции, които не са основани на европейските ценности.

Това подчерта президентът на РС Македония Стево Пендаровски в Ню Йорк по време на участието си в 20-та среща на високо равнище, организирана от Международния център Низами Ганджави, която се проведе в кулоарите на 76-ата сесия на Общото събрание на ООН. Президентът говори по темата „Какво означават мирът и стабилността през ХХI век?” в рамките на сесията „Специално обръщение: Мир и стабилност. Бъдещето на Западните Балкани”.

Стево Пендаровски: Ужасните сцени в Афганистан не бяха възможни, докато македонските войници бяха там

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски заяви, че ужасните сцени, на които в момента светът става свидетел в Афган...

Пендаровски говори за опита на страните от региона на Западните Балкани след падането на комунизма. Подчерта, че благодарение на поредица от обективни причини, каквито бяха конфликтите в бивша Югославия, икономическия колапс и голям брой открити въпроси, никоя държава в региона не може да се смята за лидер на посткомунистическия период в Европа.

В изказването си македонският президент обърна внимание на компромисите, които Скопие направи спрямо своите съседи, опита на страната във връзка с членството в НАТО и ангажимента за интегрирането на РС Македония в ЕС. „Перспективата за членство в Европейския съюз е ключовият двигател на реформите не само у нас, но и в Западните Балкани, докато самото членство е от ключово значение за осигуряване на дългосрочна стабилност, мир и просперитет в региона”, заяви той.

В тази връзка, описвайки очевидния застой в интеграционните процеси на всички страни от Западните Балкани през последните няколко години, президентът Пендаровски изрази загриженост и предупреди, че несигурността на този план може значително да повлияе на мира и стабилността в региона. Президентът подчерта, че резултатът от настоящата безизходица е бавният темп на реформите и нарастването на евроскептицизма във всички държави от Западните Балкани.

В обръщението си президентът подчерта значението на отношенията между Европейския съюз и САЩ, когато става въпрос за мира и стабилността на Западните Балкани, като отбеляза, че винаги когато отношенията между ЕС и САЩ са добри и силни, тогава има реални ползи за региона, Европа и за евроатлантическия регион като цяло.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Опита да влезе в контакт с лампата: Гръцки ученик пострада при токов удар

Мицотакис отмени визитата си в САЩ

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

С чук и нож: Младеж вилня в гръцко училище (ВИДЕО)

Румънският президент разреши влизането на сили на НАТО в страната

Над 2 евро за безоловен: Скъп бензин в Гърция

Огромен пожар: Гръцката област Месиния е в пламъци (ВИДЕО)

Задава ли се нова война? Вучич с подозрително изказване (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com