Пореден доклад показва нечовешки условия за живот в бежанските лагери в Гърция

1079
Пореден доклад показва нечовешки условия за живот в бежанските лагери в Гърция
Снимка: БГНЕС

Мръсни и пренаселени помещения, липса на храна и питейна вода, полицейско насилие. Така вижда условията за прием на мигранти в Гърция Комисията против изтезанията към Съвета на Европа. Членовете на комисията считат, че да се държат хора при такива условия може да се приеме за нечовешко отношение, което представлява и риск за общественото здраве. Това се казва в техния доклад, изготвен след две посещения в Гърция през април и през юли 2016 година, информира БГНЕС.

Членовете на комисията против изтезанията, която е специализиран орган към Съвета на Европа, са посетили 20 лагера, полицейски или гранични управления, където мигранти са били държани в продължение на седмици и дори месеци. Те са посетили и центрове за временно настаняване на два острова в Егейско море.

Австрия се тревожи, че има нови мигрантски маршрути през България и Румъния

На Балканите се повяват нови мигрантски маршрути през България и Румъния, заяви австрийският министър на отбраната Ханс-Петер Доскоцил ...

Бежанският лагер "Мория" на остров Лесбос, има 1 500 места, но там са настанени 3000 мигранти, са установили инспекторите. В барака с площ от 46 кв. метра са преброили 43 души, включително семейства с малки деца и възрастни хора. В палатка, предвидена за двама души, са преброили седем. Това пренаселване довежда до напрежение и насилие между самите мигранти, се казва в доклада.

В друг бежански лагер в Солун, делегацията от инспектори, включваща и лекар, е установила, че завивките са били пълни с бълхи, че санитарните помещения са били разнебитена и нехигиенични, че много от задържаните там мигранти са били с кожни заболявания, например краста. Съобщава се за съмнения за случаи на туберкулоза.

От комисията изразяват силна загриженост и за ситуацията на малолетни, които не са придружени. От 3 000 мигранти под 18-годишна възраст, които са регистрирани в Гърция през юли 2016 г., само 500 са настанени в специални помещения. Останалите са били затворени в лагери заедно с възрастните. Съобщава се за случаи на полицейско насилие – мигранти – ритани и удряни от полицаи, приковани с белезници за решетка цяла нощ заради това, че са искали вода, завивки или дюшек.

Според експерт от комисията, проблемите, които цитира организацията, не идват от липса на финансиране. Гърция е получила европейски пари за приемането на мигранти. Като причина се посочва по-скоро липсата на организация, на координация между различните служби, които трябва да се занимават с бежанците.

ЕК ще предложи нова схема за разпределение на бежанците

Европейската комисия ще предложи друга схема за разпределяне на бежанците в Европейския съюз, обяви на брифинг говорителят на ЕК Наташа...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com